Koe uusi yle.fi

Entinen Moskovan-suurlähettiläs: Itärajan sulkeminen ei ole ratkaisu

Entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs ja pitkän linjan Venäjä-tuntija René Nyberg arvioi A-studiossa, että ratkaisu itärajan tilanteeseen pitää löytyä poliittisesti. Nyberg hämmästelee tilannetta, jossa Venäjän rajapalvelu päästää ihmisiä etenemään rajalle ilman tarvittavaa viisumia.

A-studio
Rene Nyberg
Rene NybergYle

Entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg painottaa, että itärajan tilanteeseen olisi löydyttävä diplomaattinen ratkaisu. Lapin rajanylityspaikoilta on tämän vuoden aikana jätetty jo yli 400 turvapaikkahakemusta.

– Kestävä ratkaisu on se, että Suomen ja Venäjän hallitukset sopivat, ettei näin toimita, Nyberg sanoo.

Nybergin mukaan Suomi ei ole itärajan osalta suinkaan puolustuskyvytön, vaan Suomi hallitsee rajansa ja sillä on siihen keinoja, esimerkiksi väliaikainen rajan sulkeminen.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin painottaa, että tilanteessa on nyt ennen kaikkea hallittava hermot. Rajavartiolaitos on tehnyt Nybergin mukaan vuosikymmenet ensiluokkaista yhteistyötä Venäjän ja sitä ennen Neuvostoliiton rajapalvelun kanssa, eikä sitä pidä nyt uhrata.

Tällä viikolla on luvassa korkean tason ensitapaamisia. Sisäministeri Petteri Orpo tapaa tiistaina Suomessa vierailevan kollegansa Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin. Pääministeri Juha Sipilä puolestaan tapaa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin perjantaina Pietarissa.

Epänormaali tilanne

René Nyberg kummeksuu Venäjän rajaviranomaisten toimintaa Lapin rajanylityspisteillä.

– Epänormaalia on yleensäkin se, että Venäjän rajan yli tulee ihmisiä, joilla ei ole viisumia. Sellaista ei ole tapahtunut vuosikymmeniin tai ylipäätäänkään, Nyberg toteaa.

Nyberg epäilee, ettei tilanne olisi mahdollinen ilman viranomaisten myötävaikutusta tai hyväksyntää.

– Herättää huomiota, että ei pelkästään sallita ja auteta turvapaikanhakijoita, vaan sallitaan välikäsien, jotka ovat yleensä rikollisjärjestöjä, niin niiden toiminta.

Taloustilanne vaikuttaa

Yhdeksi mahdolliseksi syyksi itärajan vuotamiselle Nyberg nimeää Venäjän vaikean taloustilanteen.

– Ruplan arvo on kolmasosa siitä, mitä se oli vuodenvaihteessa ja näin ollen Venäjän talous ei enää kykene elättämään niitä valtavia siirtotyöläismääriä, joita Venäjälle on vuosikymmenten aikana tullut Keski-Aasiasta ja Etelä-Kaukasiasta, Nyberg toteaa.

Hänen mukaansa osa työttömäksi jääneistä ihmisistä haluaa nyt hakea parempaa tulevaisuutta Euroopasta.

– Potentiaalinen määrä afgaaneja ja muita tulijoita on erittäin suuri - - emme puhu tuhansista emmekä kymmenistä tuhansista, vaan sadoista tuhansista, Nyberg sanoo.

Suomen rajavartiolaitoksen mukaan tänä vuonna turvapaikkaa on Lapin rajanylityspaikoilta hakenut jo yli 400 henkilöä. Määrä on huomattavasti aiempia vuosia suurempi, sillä koko viime vuoden osalta turvapaikanhakijoita oli yhteensä vajaat 700.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?