EU-maiden sisäministerit: Schengen-alueen sisärajatarkastuksia pitää saada jatkaa

EU:n jäsenvaltiot ovat pyytäneet komissiota valmistelemaan tilapäisten sisärajatarkastusten jatkamista. Sisäministeri Petteri Orpo sanoi aiemmin, että tarkastusten jatkaminen on Suomen etu.

turvapaikanhakijat
Petteri Orpo vastaa mikrofoniin
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi, että Suomi kannattaa voimakkaasti sisärajatarkastusten jatkamista.Bart Maat / Lehtikuva / AFP

Euroopan unionin jäsenmaat haluavat jatkaa sisärajatarkastuksia Schengen-alueella myös toukokuun jälkeen.

Amsterdamissa kokoontuneet sisäministerit ovat pyytäneet komissiota valmistelemaan tarkastusten jatkamista yli kuuden kuukauden ajan, kokouksen puheenjohtajana toimiva Hollannin maahanmuuttoministeri Klaas Dijkhoff ilmoitti.

– Tällä hetkellä väliaikaisiin rajatoimenpiteisiin voidaan ryhtyä vain rajatuksi kuuden kuukauden ajaksi. Mutta ennennäkemätön turvapaikanhakijoiden tulo, joka pakotti jäsenmaat ryhtymään näihin toimiin kansallisesti, ei ole vielä vähentynyt, Dijkhoff sanoi kokouksen päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi aiemmin maanantaina Ylelle, että Suomi kannattaa voimakkaasti sisärajatarkastusten jatkamista. Jatkoa olivat ajaneet muun muassa suuret EU-maat Saksa ja Ranska.

Lähteet: Reuters