1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Katutaiteilija Banksyn Ranskaa kritisoiva teos pantiin kiireen vilkkaa piiloon Lontoossa

Teos kritisoi Ranskan poliisin epäiltyä kyynelkaasun käyttöä Calais'n turvapaikanhakijaleirillä.

Ulkomaat
seinämaalaus, jossa kyynelehtivä tyttö
BBC

Lontoossa rakennusmiehet kiirehtivät maanantaina piilottamaan katutaiteilija Banksyn Ranskaa kritisoivan teoksen katseilta.

Seinämaalaus ilmaantui sunnuntaina remontissa olevan liiketilan seinään vastapäätä Ranskan suurlähetystöä. Teoksessa Victor Hugon Kurjat-romaanin hahmo Cosette itkee kyynelkaasun pulputessa kanisterista häntä kohti.

Teoksessa on älypuhelimella luettava koodi, joka linkittyy videoon, jossa poliisi näyttää suihkuttavan kyynelkaasua Ranskassa Calais'n turvapaikanhakijaleirillä.

Rakennusmiehet peittivät seinämaalauksen puulevyllä, joka kiinnitettiin poraamalla. Aiemmin he olivat yrittäneet irrottaa sitä sorkkaraudoilla mutta luopuivat yrityksestä ilmeisesti siinä pelossa, että arvokas seinämaalaus vahingoittuisi.

Remontista vastaavan urakoitsijan mukaan tarkoituksena on suojella teosta, koska poliisi oli kertonut, että se oli yritetty varastaa yöllä.

Banksyn teokset voivat olla satojentuhansien eurojen arvoisia. Kuuluisuudestaan huolimatta katutaiteilija on onnistunut säilyttämään anonymiteettinsä.

Banksy on tehnyt aiemmin kolme teosta Calais'n leirille, jossa asuu noin 4 500 pakolaista, turvapaikanhakijaa ja taloudellisista syistä Britanniaan pyrkivää. Yhdessä niistä teknologiayhtiö Applen perustaja Steve Jobs on kuvattu pakolaisena säkki olallaan. Jobsin isä muutti Yhdysvaltoihin Syyriasta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi