Koe uusi yle.fi

Yle Venäjän rajan takana: Kymmenet turvapaikanhakijat odottavat pääsyä Suomeen

Venäjän Kantalahdessa kymmenet turvapaikanhakijat asuvat hotelleissa ja odottavat pääsyä Sallan raja-asemalle. Yle Uutiset tapasi Kantalahdessa turvapaikanhakijoita Afganistanista, Syyriasta, Kongosta, Kamerunista ja Libanonista.

Ulkomaat
Turvapaikanhakijoiden Lada-autoja Kantalahdella.
Antti Kuronen / Yle

Alle 200 kilometriä Sallan raja-asemalta sijaitseva Kantalahti on tärkeä paikka turvapaikanhakijoille matkalla Suomeen. Tänne heidät on tuotu Murmanskista.

Ihmiset ovat sijoitettuna pääasiassa kahteen hotelliin, jotka molemmat ovat täynnä. Ylen jututtamat ihmiset ovat odottaneet muutamista päivistä kahteen viikkoon Kantalahdessa.

Pomor-Tur-hotellin edustalla noin kymmenkunta ihmistä hytisee kylmässä. Kahteen Lada-autoon on pakkautunut seitsemän afrikkalaista.

Yksi heistä on Kamerunista. Hän sanoo olleensa yli viikon Kantalahdessa.

– Me olemme jo ostaneet nämä vanhat autot. Joka päivä odotamme, että saisimme luvan ajaa rajalle, hän sanoo.

Kysymykseen, mikä rajalle ajamisen estää, hän vastaa, että on päästävä ohi Alakurtin puomista.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Turvapaikanhakijat ovat aiemmin odottaneet autoissa pääsyä rajalle juuri Alakurtissa, joka sijaitsee Kantalahdesta Suomeen vievällä tiellä. Paikallisten mukaan siellä ei kuitenkaan tänään ollut jonoa.

Viikonloppuna uutisoitiin, että Kantalahdesta olisi muodostumassa keskuspaikka maahantulijoiden pohjoisella reitillä Venäjältä Suomeen. Samassa yhteydessä esitetettiin arvioita, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB organisoisi turvapaikanhakijoiden kuljetusta ja lapsiperheitä priorisoitaisiin.

Syyrialaisperhe ei pääse jatkamaan

Pomor-Tur-hotellilla syyrialainen keski-ikäinen nainen, Rozan, pyytää minulta apua, koska hänen äitinsä on sairas. Äiti on hotellihuoneessa, jonne minua ei päästetä.

Rozan kertoo odottaneensa hotellissa kolme päivää kuljetusta Suomen rajalle. Syytä odotteluun hänelle ei ole kerrottu. Myös Rozanin seitsemänvuotias poika on matkassa.

– Haluan vain päästä Suomeen, jossa lääkärinä toimiva veljeni asuu, sanoo Rozan.

Kaikki haastateltavani sanovat, että he odottavat jotain: joko kuljetusta eteenpäin tai lupaa ajaa rajalle.

Toiminta Kantalahdessa vaikuttaa varsin avoimelta. Kaikki paikalliset tietävät turvapaikanhakijoista. He osaavat kertoa, missä hotelleissa he asuvat.

Uutistoimisto Ria Novosti kirjoitti maanantaina, että Kantalahdessa, Alakurtissa ja Apatitissa on noin 150 Suomeen pyrkivää turvapaikanhakijaa. Ria Novostin mukaan viranomaiset ovat sijoittaneet ihmiset hotelleihin.

Ria Novostin mukaan viranomaiset pyrkivät purkamaan autojonon Alakurtissa. Viime viikolla intialainen mies kuoli siellä autoonsa. Hän oli ilmeisesti jonottanut Alakurtissa useita päiviä.