Libyan parlamentti torjui esityksen yhteishallituksesta

YK:n tukemalla yhteishallituksella pyritään Libyan poliittisen kriisin ratkaisemiseen ja aseellisen konfliktin lopettamiseen. Uutta ehdotusta yhteishallitukseksi odotetaan lähipäivinä.

Ulkomaat

Libyan kansainvälisesti tunnustettu parlamentti torjui maanantaina esityksen maahan perustettavasta yhteishallituksesta.

Maan itäosassa Tobrukissa toimivan parlamentin päätös ei ollut yllätys, mutta se oli silti kolaus pyrkimyksille kuroa umpeen maan poliittisia jakolinjoja.

Libyassa on vuodesta 2014 lähtien ollut kaksi kilpailevaa parlamenttia ja hallitusta. Kumpaakin tukevat aseellisten joukkojen yhteenliittymät, jotka olivat kaatamassa diktaattori Muammar Gaddafia vuonna 2011.

Esitys yhteishallituksesta kaatui muun muassa siksi, että 32-jäsenistä hallitusta pidettiin liian suurena. Myös ministerivalintoja vastustettiin.

Parlamentti kuitenkin antoi tukensa YK:n välityksellä tehdylle sopimukselle, joka tähtää yhteishallituksen muodostamiseen.

Hallituksen muodostamisesta vastaavalla presidenttineuvostolla on nyt kymmenen päivää aikaa tehdä uusi ehdotus yhteishallitukseksi.

Kansainvälinen yhteisö on patistanut Libyan kilpailevia osapuolia yhteistyöhön ääri-islamistien uhan torjumiseksi. Terroristijärjestö Isis on viime viikkoina lisännyt hyökkäyksiään Libyassa.

Lähteet: AP, Reuters