yle.fi-etusivu

Epätavallista puhetta Putinilta: "Lenin pani Venäjän alle aikapommin"

Putinin mielestä Neuvostoliiton hajoaminen oli tragedia, joka johtui Lenin hallinnon linjauksista. Liittovaltion osille annettiin tuolloin oikeus erota, jos ne sitä haluaisivat.

Ulkomaat
Punalippuja kantava pieni ihmisjoukko Punaisella torilla. Etummailla on levitettynä lippu, jossa on Leninin kasvokuva, punatähti ja teksti "työläisten Venäjä".
Venäläiset kommunistit muistivat Vladimir Leninin kuoleman vuosipäivää Moskovan Punaisella torilla viime viikolla. Lenin kuoli vuonna1924.Juri Kotšetkov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on arvostellut Neuvostoliiton perustajaa Vladimir Leniniä viime päivinä kahdesti tavalla, jollaista häneltä ei ole totuttu kuulemaan.

Putinin mukaan Lenin ja hänen hallintonsa vetivät maan sisälle holtittomasti rajoja ja panivat siten valtion alle aikapommin. Esimerkkinä Putin mainitsi teollistuneen Donbassin sijoittamisen Ukrainan hallintopiiriin, jotta proletaarien osuus sen väestöstä kasvaisi. Putinin mukaan päätös oli järjetön.

Venäjän alaisuuteen haluavat separatistit ryhtyivät Itä-Ukrainassa sotaan Ukrainan joukkoja vastaan toissa keväästä, kun Venäjä oli liittänyt Krimin niemimaan omiin alueisiinsa. Viime helmikuussa solmittu rauhasopimus ei ole edelleenkään rauhoittanut Itä-Ukrainaa täysin.

Leninin mausoleumiin ei kajottane

Lenin on Venäjällä edelleen varsin arvostettu, ei vain kommunistien parissa, ja Putin on välttänyt käyttämästä hänestä kovia sanoja. Maanantaina Stavropolissa järjestetyssä hallituksen tukijoiden tapaamisessa hän kuitenkin poikkesi tästä tavastaan myös arvostelemalla tsaariperheen tappamista ja varhaisen neuvostohallinnon sortotoimia.

Lenin toivoi, että hänet haudattaisiin äitinsä viereen.

Leninin ajatus siitä, että liittovaltion osille kuuluu halutessaan oikeus eroon, sai Putinilta erityisen kovaa kritiikkiä jo viime viikolla. Hänen mukaansa linja oli suoranainen ydinpommi, jonka räjähtäminen luhisti Neuvostoliiton vuonna 1991. Se oli tragedia, Putin sanoi.

Leninin arvostelemisesta huolimatta Putin ei näytä olevan siirrättämässä tämän ruumista Punaisella torilla sijaitsevasta mausoleumista hautaan. Kansakuntaa jakavia päätöksiä on syytä välttää, Putin sanoi.

Riippumaton tutkimuslaitos Levada selvitti kolme vuotta sitten venäläisten kantaa Leninin mausoleumiin. 25 prosenttia halusi, että ruumis on vastakin näytteillä. 53 prosenttia kannatti hautaamista. Lenin itse oli toivonut pääsevänsä hautaan äitinsä viereen.

Viime vuonna Levada kysyi, onko Leninin ajatuksilla vaikutusta Venäjän tulevaisuuteen. Vain viisi prosenttia oli sitä mieltä.

Kommunistipuolueen vanha jäsenkortti on Putinilla tallessa

Neuvostoliiton turvallisuuspalveluun KGB:hen 20 vuotta kuulunut Putin sanoi uskoneensa tuolloin vilpittömästi kommunistiseen ideologiaan ja pitävänsä sen periaatteista edelleen. Hänen mukaansa ne muistuttavat paljolti Raamatun sanomaa.

Totuus oli kuitenkin toinen, eikä Neuvostoliitto ollutkaan sosialistisen utopian mukainen tasa-arvon ja onnen maa, Putin sanoi. Puolueen jäsenkorttia hän ei kuitenkaan ole hävittänyt, vaan säilyttää sitä muistoesineenä.

– En heittänyt korttiani pois enkä polttanut sitä. Jossakin se on. En ollut puolueen jäsen vain siksi, että oli pakko, Putin sanoi.

Lähteet: AP, AFP