Pieksämäki haluaa kuulua Pohjois-Savoon – Esitys: perustetaan Savon maakunta

Pieksämäen kaupunki esittää valtiovallalle, että Pieksämäki kuuluisi Pohjois-Savon itsehallintoalueeseen. Päätös syntyi maanantaina.

Pieksämäki
Tienviitta, joka osoittaa Pieksämäelle ja Varkauteen.
YLE / Mika Aro

Pieksämäen kaupunginvaltuusto päätti maanantaisessa kokouksessan, että kaupunki suuntaa yhteistyönsä Pohjois-Savoon. Pieksämäki esittää valtiovallalle, että se haluaa kuulua Pohjois-Savon itsehallintoalueeseen. Etelä-Savoon suunniteltuun sote-kuntayhtymään Pieksämäki kuitenkin liittyy erikoissairaanhoidon osalta.

Pohjois-Savon suuntaan tähyäminen pitkän linjan suunnitelmissa ei ole Pieksämäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Soili Moilasen mukaan epäluottamuslause eteläsavolaiselle yhteistyölle.

– Ei voi sanoa, että kyseessä olisi epäluottamuslause. Haluamme edelleen tehdä yhteistyötä omassa maakunnassa ihan niinkuin tähänkin asti, mutta kyllä me nyt halusimme näyttää, että mekin olemme olemassa kuten Savonlinnakin on halunnut.

Valtuusto kävi tiukkaa keskustelua asiasta ja vertaili Pohjois-Savon ja Etelä-Savon etuja ja haittoja toisiinsa. Pohjois-Savo veti lopulta pidemmän korren muun muassa siksi, että leveämmillä hartioilla on parempi maksukyky kun maksajia on enemmän, Moilanen kertoo.

– Myös monet muut asiat puolsivat Pohjois-Savoa esimerkiksi sote-palveluissa. Meillä ei esimerkiksi tällä hetkellä ole sote-palveluissa Etelä-Savon kanssa sama tietojärjestelmä, mitä meillä Pohjois-Savon kanssa taas on. Yhteistyöverkostot Pohjois-Savoon ovat paremmat, palveluketju toimii paremmin ja lääkäreiden saatavuus on parempaa kuin Etelä-Savossa. Vertailimme myös palveluiden saatavuutta ja laatua, Moilanen kertoo.

Pääministeri Juha Sipilä linjasi Etelä-Savon vierailullaan marraskuussa, että itsehallintoalueet muodostetaan lähtökohtaisesti nykyisten maakuntien pohjalle. Pieksämäelläkin pohdittiin, miten paljon painoarvoa lausunnolla lopulta on.

– Tietysti toivomme, että meidän lausunnoilla olisi jotakin merkitystä. Sopii pohtia, että miksi kysyä lausuntoa, jos sillä ei ole mitään merkitystä?

Pieksämäen kaupunginvaltuusto esittää ministeriöiden kyselyssä myös Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakuntien yhdistämistä Savon maakunnaksi.

– Tämä esitys sai paljon kannatusta, Moilanen sanoo.

– Täällä on pitkään keskusteltu siitä, miksi pitää olla kaksi Savoa. Yhdellä Savon maakunnan olisi paremmat edellytykset turvata palvelut kuntalaisille.

_Korjattu 26.1 klo 17:07. Pieksämäki liittyy erikoissairaanhoidon osalta Etelä-Savon perustettavaan kuntayhtymään. Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että Pieksämäki ei siihen liittyisi. _