1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Venäjän ulkoministeri Lavrovin tiedotustilaisuus kesti yli kolme tuntia

Ylen kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall seurasi ulkoministeri Sergei Lavrovin tiedotustilaisuutta Moskovassa hetki hetkeltä. Lavrov käsitteli muun muassa Venäjän kansainvälisiä suhteita sekä Venäjän roolia Syyrian tilanteessa.

Yle maailmalla
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov Ennio Leanza / EPA

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin perinteinen tiedotustilaisuus, jossa käydään läpi menneen vuoden ulkopolitiikkaa, kesti yli kolme tuntia.

Lavrov ehti sivuta tiedotustilaisuudessa niin Britannian tekemää selvitystä entisen FSB-agentin Aleksandr Litvinenkon kuolemasta, Syyrian rauhanneuvotteluita kuin Ukrainan tilannettakin.

Lavrovin mukaan Krimin palauttamisesta osaksi Ukrainaa ei keskustella, sillä alue on osa Venäjää.

–Ei ole mitään palautettavaa, Lavror summasi.

Tilaisuutta paikan päällä seuranneen Ylen Moskovan kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvallin mukaan Lavrov toisti usein, että Venäjä seuraa kaikkia kansainvälisiä sääntöjä. Kronvall arvioi, että Lavrov toistaa paljolti samaa, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin joulukuisessa lehdistötilaisuudessaan.

Moskova ei toivo EU:n hajoamista

Lavrov sanoo, ettei Venäjä anna länsimaiden rangaista sitä itsenäisestä ulkopolitiikasta. Lavrov huomautti myös, että Naton laajennus lähemmäs Venäjän rajaa on lyhytnäköistä.

Venäjän intresseissä ei Lavrovin mukaan ole EU:n heikentyminen tai hajoaminen.

–Toivomme näkevämme vahvan Euroopan unionin, jonka kanssa voimme tehdä yhteistyötä.

EU:lla on Lavrovin mukaan edessään lukuisia haasteita, kuten maahanmuutto ja Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

–Olemme valmiita mitä rakentavimpaan yhteistyöhön länsimaisten kumppaneidemme kanssa, mutta vain tasaveroisesta ja kaikkia hyödyttävästä lähtökohdasta ja niin, ettei toisten sisäisiin asioihin sekaannuta, Lavrov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän rooli Syyriassa tärkeä

Lavrov kommentoi tiedotustilaisuudessa myös Syyrian tilannetta. Rauhaa ei Lavrovin mukaan saavuteta ilman kurdien osalistumista keskusteluihin.

Ulkoministeri totesi Venäjän toimien Syyriassa ovat muuttaneen tilannetta maassa dramaattisesti.

–Venäjän ilmavoimien toimet Syyriassa auttoivat varmistamaan sen, että terroristien hallitsema alue pienenee, Lavrov totesi. Hän jatkoi toteamalla, että selvää on sekin, kuka taistelee terroristeja vastaan ja kuka yrittää hyötyä tilanteesta itsekkäin tarkoitusperin.

Tiedotustilaisuuden, jossa Lavrov kommentoi Venäjän viime vuoden ulkopolitiikkaa, oli määrä alkaa yhdeksältä Suomen aikaa, mutta aloitus myöhästyi liki puoli tuntia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: Tass, Reuters