Soldiers of Odin rantautui eteläisimpäänkin Suomeen – paikallispoliitikot älähtivät välittömästi

Hyvinkään Soldiers of Odinin yhteyshenkilö Tero Ijäs kieltäytyy kommentoimasta katupartion toimintaa Ylelle. Paikalliset kaupunginvaltuutetut tuomitsevat katupartion yhteisessä mielipidekirjoituksessa. Kaupunginvaltuutettu Juhani Kouhia (vas.) arvostelee myös mediaa "pelon lietsonnasta".

Soldiers of Odinin jäsenet marssivat Joensuussa 8. tammikuuta. Kuva: Lehtikuva

Kiistelty katupartioryhmä Soldiers of Odin on levinnyt eteläisimpäänkin Suomeen. Sanomalehti Aamupostin mukaan katupartio aloitti toiminnan Hyvinkäällä toissa viikolla.

Lehden mukaan ryhmä partioi noin kymmenen hengen ryhmässä Hyvinkään keskustan ja Sahanmäen alueella. Sahamäessä sijaitsee yksi kaupungin kahdesta vastaanottokeskuksesta.

Kevään tullen ryhmä harkitsee, lisätäänkö partiointia. Partioinnin ajankohtia se ei halua kertoa etukäteen julkisuuteen.

Hyvinkään Soldiers of Odinin yhteyshenkilö Tero Ijäs kieltäytyy kommentoimasta katupartion toimintaa Ylelle.

Ijäs kertoo kuitenkin Aamupostille, että katupartion tarkoituksena on varmistaa illalla töistä kotiin palaavien ihmisten turvallisuus. Myös mahdollisesti pakkaseen sammuneita ihmisiä pyritään auttamaan.

– Emme ole rasistinen ryhmä, emmekä ota kantaa uskontoihin, hän painottaa haastattelussa.

Ijäksen mukaan partioon haluaville on tiukat kriteerit. Ylilyöntejä ei sallita ja ne johtavat välittömästi ryhmästä erottamiseen.

– Tämä ei ole mikään liivijengi eikä tappeluporukka. Kaikki jäsenet ovat työssä käyviä ja perheellisiä.

– Aseet, alkoholi ja huumeet ovat tietenkin kiellettyjen listalla, Ijäs kertoo haastattelussa.

Soldiers of Odinin katupartiointi on herättänyt viime aikoina runsaasti huomiota tiedotusvälineissä. Joillakin katupartion aktiiveilla on raju rikostausta. Ryhmällä on osastoja Suomessa yli 20 paikkakunnalla.

Katupartioita on alettu perustaa sen jälkeen, kun Suomeen alkoi tulla suuria määriä turvapaikanhakijoita.

"Lehdet tekevät turhanpäiväistä juttua näistä"

Hyvinkääläiset kaupunginvaltuutetut älähtivät katupartion perustamisesta tiistaina Aamupostissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa. 15 valtuutettua kirjoitti muun muassa, että "Hyvinkäälle ei tarvita katupartioita" ja "katujen vartiointi pitää jättää kenelle se kuuluu, eli poliisille". Kirjoituksen allekirjoittajat edustavat pääosin valtuuston vasemmistopuoleita.

Yksi mielipidekirjoituksen allekirjoittajista oli Juhani Kouhia (vas.). Hänen mukaansa katupartioita ei tarvita, koska ihmiset pelkäävät niitä enemmän kuin maahanmuuttajia.

– Ryhmä ottaa äärioikeistolaisen statuksen itselleen ja toiminta lähtee siltä kannalta. Kyllä järjestyksenpidon pitäisi kuulua poliiseille, Kouhia sanoo.

Kouhia arvostelee myös mediaa ilmiön uutisoinnista, joka hänen mielestään "lietsoo pelkoa".

– Tämä [katupartiot] on tällaista ihmisten turhanpäiväistä pelottelua ja tiedotusvälineet lähtevät tähän mukaan. Lehdet tekevät turhanpäiväistä juttua näistä, Kouhia tuhahtaa.