Koe uusi yle.fi

Tarasti: Aluehallintoon suuria muutoksia – sote seuraavaksi

Käyttöön otetaan nimet maakunta, maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntavirasto.

Kotimaa
Lauri Tarasti ja Anu Vehviläinen
Lauri Tarasti luovutti ehdotuksensa hallituksen linjaukseksi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta Anu Vehviläiselle valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ministeri Lauri Tarasti esittää mittavia työnjaollisia uudistuksia uuden maakuntaitsehallinnon ja valtion aluehallinnon kesken. Suuret sote-ratkaisut sen sijaan tehdään vasta hamassa tulevaisuudessa.

Valtioneuvoston linnassa oli aamutuimaan urheilujuhlan tuntua, kun ministeri ja selvitysmies Lauri Tarasti julkisti esityksensä aluehallinnon työnjaosta.

Tarastin ajattelun pohjalla on valtiovallan jo tekemä ratkaisu 18 uuden itsehallinnollisen maakunnan perustamisesta.

– Toimeksiantoni kuului: Miten siirretään maakuntien liittojen, ely-keskusten sekä kunnallisten palo- ja pelastuslaitosten tehtävät uusille maakunnille? Minä en siis ota laisinkaan kantaa soteen enkä edes uusien maakuntien toiminnan rahoitukseen. Ne asiat jäävät myöhemmän poliittisen päätöksen varaan, Tarasti kuvaili.

Maakuntahallinto kaikkialla sama

Selvityksen lähtökohtana on selkeä ja rakenteeltaan yhdenmukainen aluehallinto. Käyttöön otetaan nimet maakunta, maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntavirasto. Maakuntavaltuustoilla ja maakuntahallituksilla on pääsääntöisesti samat tehtävät kaikissa maakunnissa.

Sen sijaan maakuntavirastojen tehtävät ovat keskenään erilaisia, koska resursseja ja asiantuntemusta ei Tarastin mukaan ole mahdollista jakaa kaikille 18 maakunnalle.

Tehtäviä kootaan yhteen, viiteen, kahteentoista ja kahdeksaantoista maakuntaan pyrkien seuraamaan sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtäviä aluejakoja.

Maakunnissa tehtävät jaetaan hoidettaviksi siten, että poliittista harkintaa vaativat tehtävät ratkaistaan pääsääntöisesti maakuntavaltuustossa tai vähemmän tärkeissä asioissa maakuntahallituksessa.

Muut, pääosin vain lain soveltamista tarkoittavat asiat, ratkaistaan maakuntavirastossa viranhaltijapäätöksin.

Ministeri: "Tämä on mainio pohja jatkovalmistelulle"

Ministeri Lauri Tarastin mietinnön vastaanottanut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on selvästi tyytyväinen selvitysmiehensä työhön.

– Tarastin paperi on mainio pohja maakuntahallinnon jatkovalmistelulle, Vehviläinen sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna.

– On tärkeää, että myös maakuntia itseään kuullaan siirrettävien tehtävien osalta. Jos vaikkapa jonkun maakunnan kaikki kunnat haluavat, että maakunta ottaisi ammatillisen koulutuksen järjestettäväkseen, sen pitäisi olla mahdollista, Vehviläinen kuvaili.

Paljon jää poliitikoille kuitenkin vielä purtavaa. On vastattava vielä useaan suuren kysymykseen. Miten turvataan maakuntien aito itsehallinto? Mikä on maakuntien ja kuntien välinen suhde? Miten maakuntien rahoitus ja omaisuusjärjestelyt toteutetaan?

"Jokerikysymykseksi” Vehviläinen nostaa sen, miten maakuntauudistuksissa voidaan huomioida riittävällä tavalla henkilöstön, eri toimijoiden, järjestöjen ja sidosryhmien näkökannat.