Kiireinen jääkiekkoilija käy autokoulua kotisohvalta

Vuoden 2015 marraskuussa voimaan tullut uusi asetus mahdollisti sen,että autokoulut voivat tarjota teoriatunteja myös etäopetuksena. Turkulainen TPS:n B-nuorissa jääkiekkoa pelaava Nicklas Nousiainen opiskelee autokoulun teorian kotisohvalta.

Kotimaa
Autokoulun teoriatunnit voi opiskella virtuaalisesti. Turkulainen Nicklas Nousiainen käy autokoulua Easy Driverissä Turussa.
Olga Pihlman / Yle

– Pelaan jääkiekkoa TPS:n B-nuorissa, ja harjoitukset menivät usein päällekkäin autokoulun teoriatuntien kanssa. Siksi on helpointa, että käyn tunnit virtuaalisesti, kertoo Turussa asuva ja autokoulua käyvä Nicklas Nousiainen.

Kun Nousiaisen teoriatunti alkaa, hän istahtaa kotisohvalle, ottaa kannettavan tietokoneen esille, avaa opetusohjelman ja odottaa, että etänä oleva opettaja aloittaa virtuaalitunnin.

Teoriatuntien käyminen virtuaalisesti tuli mahdolliseksi viime vuoden marraskuussa voimaan tulleen uuden asetuksen myötä. Osa Suomen autokouluista päätti tarjota mahdollisuuden virtuaaliopetukseen heti, kun se oli mahdollista.

Nicklas Nousiainen käy teoriatuntejaan Turussa Easy Driver -autokoulussa. Easy Driver aloitti virtuaaliset teoriatunnit tammikuussa.

Virtuaaliopetus jakaa autokoulujen mielipiteitä

Osa Varsinais-Suomessa toimivista autokouluista on aloittanut teoriatuntien virtuaaliopetuksen. Esimerkiksi autokoulu Liikennetaito tarjoaa teoriatunnit vain virtuaalisesti.

Opetustiloista joutuu maksamaan käyttöön nähden hirveää hintaa. Autokoulujen hintakilpailun vuoksi on pakko karsia kuluja.

Juha Ikola, opetustoimesta vastaava johtaja, Liikennetaito

– Luovuimme kaikista fyysisistä luokkatiloista. Opetustiloista joutuu maksamaan käyttöön nähden hirveää hintaa. Autokoulujen hintakilpailun vuoksi on pakko karsia kuluja, kertoo Liikennetaidon opetustoimesta vastaava johtaja Juha Ikola.

Autokoulu Ajaxx Companyssa virtuaaliopetusta ei ole haluttu aloittaa.

Olemme kysyneet oppilailta kiinnostusta virtuaaliopetukseen, eikä sitä ajatusta ole oikein kannatettu.

Juha Kähäri, yrittäjä, Ajaxx Company Oy

– Olemme kysyneet oppilailta kiinnostusta virtuaaliopetukseen, eikä sitä ajatusta ole oikein kannatettu, kertoo yrittäjä Juha Kähäri, Ajaxx Companysta.

Easy Driverissa virtuaaliopetuksesta on ollut tähän mennessä kiinnostunut noin 30–40 asiakasta, kertoo Easy Driverin markkinointipäällikkö Olli Hinkkanen.

– Määrä on vähän vielä vaiheessa, mutta kaikkeen pitää olla tyytyväinen. Ja kiinnostuneita on koko ajan enemmän, sanoo Hinkkanen.