Zarkus Poussa oli täynnä musiikkia

Muusikko Zarkus Poussan kuolemaa on muistettu laajasti musiikkimaailmassa. Poussaa kuvaillaan poikkeusihmiseksi, jossa oli kaikkea vähän enemmän.

Zarkus Poussa Kuva: Lehtikuva

Muusikko Anssi Kela muistelee kollegaansa Zarkus Poussaa Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Kelan ja Poussan tiet kohtasivat jo 25 vuotta sitten Nummelassa bändikatselmuksessa. He päätyivät Pekka ja Susi -yhtyeeseen, jossa Poussa oli perkussionisti ja taustalaulaja. Anssi Kela ja Zarkus Poussa jatkoivat sittemmin uriaan omilla tahoillaan.

Zarkus Poussa soitti viime aikoina Jukka Pojan -yhtyeessä. Jukka Poika muistelee Poussaa Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

– On vaikeaa käsittää tapahtunutta. Rumpalimme Zarkus Poussa menehtyi sunnuntaina. Osanottomme läheisille surussa. Zarkusta lämmöllä muistaen.

Zarkus Poussa Lauantaivekkarin haastattelussa vuonna 2004

"Hän oli järjettömän täynnä musiikkia"

Giant Robot -yhtyeessä Poussan kanssa soittanut Arttu Tolonen muistaa ihmetelleensä, miksi bändin räiskyvin ja suurin persoona oli piilotettu lavan takaosaan, rumpupatteriston taa. Pian Poussan tie veikin muihin ympyröihin.

– Lähtö tapahtui hyvässä hengessä, mikä oli mahdollista vain Zarkus Poussan takia. Jos kuka tahansa muu olisi ilmoittavansa lähtevänsä bändistä, kun ollaan juuri aloittamassa levyn tekoa, seurauksena olisi ollut kamala paskamyrsky. 

– Zarkuksen tekemisessä oli aina läsnä luonnollisuus ja vääjäämättömyys. Siksi hänelle vaikea olla kärttyinen neljää minuuttia pidempään.

Tolosen mukaan Poussa oli poikkeustapaus sekä ihmisenä että muusikkona.

– On ihmisiä, jotka opettelevat asioita. Ja on ihmisiä, joista asiat vain tulevat. Zarkus kuului jälkimmäisiin. Hän oli niin järjettömän täynnä musiikkia, etteivät mitkään normaalit sosiaaliset säännöt päteneet hänen kohdallaan.

Tolonen laskee Zarkus Poussan rumpalina samaan sarjaan Beatlesin Ringo Starrin kanssa.

– Harvassa ovat rumpalit, jotka pystyvät soittamaan koukkuja, eikä vaan komppia. Zarkuksen rummut jäävät soimaan päähän.

– Hänessä oli musiikkia enemmän. Ehkä enemmän-sana määrittää häntä muutenkin, Zarkuksessa oli kaikkea vähän enemmän.

"Taiteessa ihmislaji ei taannu"

Monipuolinen taitteilija Zarkus Poussa luonnehti vuosi sitten keväällä Ylen Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa taidetta seuraavasti:

– Taiteessa on ehkä kysymys siitä, että ihmislaji ei taannu, vaan menee eteenpäin osana evoluutiota.

Zarkus Poussa
Vuokko Hovatta ja Zarkus Poussa esittivät Mustarastas-kappaleen Yle Teeman Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa.