Kuka heistä on Yhdysvaltain seuraava presidentti?

Yhdysvaltain presidenttikisan esivaaleihin on karsiutunut kahdeksan varteenotettavan ehdokkaan joukko. Iowan esivaalituloksen selvittyä Martin O´Malley päätti luopua presidenttiehdokkuuden tavoittelusta. Tutustu ehdokkaiden taustoihin ja katso videot esiintymistyyleistä.

Ulkomaat

Donald Trump (R) – upporikas pakansekoittaja

Donald Trump
Upporikas kiinteistömoguli Trump pysyy sitkeästi kannatuskäyrien yläpäässä.

Trump on newyorkilainen kiinteistömoguli ja näiden vaalien tähdenlento. Hän on sitkeästi pysytellyt mielipidetiedusteluissa republikaanien kärkiehdokkaana vaikka toisin luultiin. Trumpin räväkät lausunnot muun muassa meksikolaissiirtolaisista eivät ole kannatusta vieneet. Oma varakkuus takaa sen että Trump ei joudu turvautumaan ulkopuolisiin rahoittajiin vaalikampanjassaan.

Ikä vaalipäivänä: 70
Perhe: Nykyinen vaimo Melania, kahdesti eronnut, viisi lasta
Uskonto: Presbyteeri

Hillary Clinton (D) – paluumuuttajaksi Valkoisen taloon

Hillary Clinton
Senaattorina ja ulkoministerinä toiminut Hillary Clinton pyrkii toista kertaa presidentiksi.

Hillary Diane Rodham Clinton on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista poliitikoista, joka pyrki tosissaan presidentiksi jo 2008 vaaleissa. Hän aloitti New Yorkista valittuna senaattorina 2001. Yhdysvaltain ulkoministerinä hän oli 2009–2013. Hänellä on runsaasti kannatusta, mutta toisaalta hän jakaa jyrkästi äänestäjien mielipiteitä. Clintonia pidetään vapaamielisenäsosiaalipolitiikassa, mutta vanhoillisena puolustus- ja ulkopolitiikassa. Hän aikoo kehittää ympäristönsuojelua ja Obaman aloittamaa terveydenhuollon uudistusta.

Ikä vaalipäivänä: 69
Perhe: Aviomies entinen presidentti Bill, aikuinen tytär Chelsea ja yksi lapsenlapsi
Uskonto: Metodisti

Ted Cruz (R) – äkkiväärä oman tiensä kulkija

Ted Cruz
Texasilainen lakimies on erinomainen puhuja joka vetoaa kansaan konservatiisilla kannanotoillaan.

Cruz on texasilainen ensimmäinen kauden senaattori ja konservatiivisen teekutsuliikkeen johtajia. Cruz hankki valtakunnallista julkisuutta syksyllä 2013 kun hän onnistui Obaman terveydenhoitouudistusta vastustaessaan hetkeksi pysäyttämään liittovaltion toiminnan.

Ikä vaalipäivänä: 45
Perhe: Vaimo Heidi, kaksi lasta
Uskonto: Baptisti

Bernie Sanders (D) – liberaaliälymystön lemmikki

Bernie Sanders
Sanders ajaa Yhdysvaltoihin ilmaista koulutusta ja terveydenhoitoa.

Bernard ”Bernie” Sanders on sitoutumaton eli virallisesti hän ei ole minkään puolueen jäsen. Hänet kuitenkin sijoitetaan demokraattien leiriin. Sanders on ollut Vermontia edustavana senaattorina vuodesta 2007 alkaen. Hän oli kongressin edustajainhuoneen jäsen 1991–2007 ja Burlingtonin pormestari 1981–89. Demokraattiseksi sosialistiksi itsensä määrittelevä Sanders ajaa muun muassa ilmaista koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Ikä vaalipäivänä: 75
Perhe: Vaimo Jane O'Meara. Edellisestä avioliitosta aikuinen poika
Uskonto: Juutalainen

Ben Carson (R) – neurokirurgista poliitikoksi

Ben Carson
Politiikan ulkopuolelta presidenttikisaan lähtenyt neurokirurgi sai kampanjansa alussa vankkaa kannatusta mielipidetiedusteluissa.

Eläkkeelle jäänyt neurokirurgi joka tuli mukaan politiikkaan vasta pari vuotta sitten. Hän ei ole koskaan ollut vaaleilla valitussa tehtävässä, kokemusta on sen sijaan kertynyt jäsenyyksistä suuryritysten johtokunnissa. Afroamerikkalainen Carson on Obaman terveydenhuoltouudistuksen tiukka vastustaja, Obamacare on hänen mielestään ”pahin asia – sitten orjuuden”.

Ikä vaalipäivänä: 65
Perhe: Vaimo Candy, kolme lasta
Uskonto: Adventisti

Marco Rubio (R) – kuubalaistaustainen uraohjus

Marco Rubio
Kuubalaistaustainen Rubio on republikaanien nouseva kyky, joka on väittelyissä pannut lujille toisen floridalaisen Jeb Bushin.

Rubio on ensimmäisen kauden senaattori, joka valittiin vuonna 2011 Floridan edustajana Yhdysvaltain senaattiin. Kuubalaissiirtolaisten poika toimi tätä ennen yhdeksän vuotta Floridan osavaltion edustajainhuoneessa. Rubio on ollut aktiivinen siirtolaislakien muuttamisessa. Hän on myös arvostellut presidentti Obamaa diplomaattisuhteiden avaamisesta Kuuban kanssa.

Ikä vaalipäivänä: 45
Perhe: Vaimo Janette, neljä lasta
Uskonto: Roomalaiskatolinen

Carly Fiorina (R) – bisnesnainen tyrkyllä politiikkaan

Carly Fiorina
Hewlett-Packardin entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina tähtää presidentiksi liike-elämän yhteyksillään.

Liike-elämässä kannuksensa hankkinut Fiorina on ainoa nainen republikaanien kisassa. Hewlett-Packard yhtiön entinen toimitusjohtaja ei ole koskaan ollut vaaleilla valitussa tehtävässä. Hän pyrki Yhdysvaltain senaattiin Kalifornian edustajaksi vuonna 2010, mutta hävisi vaalin täpärästi.

Ikä vaalipäivänä: 62
Perhe: Aviomies Frank, yksi lapsi
Uskonto: Kristitty

Jeb Bush (R) – mahtisuvun kolmas toivo

Jeb Bush
Jeb Bushin kampanja on käynnistynyt onnahdellen ja rahoittajat miettivät kannattaako tähän ehdokkaaseen yhä panostaa.

John Ellis Bush (Jeb tulee koko nimen ensimmäisistä kirjaimista) toimi Floridan kuvernöörinä vuosina 1999–2007. Jeb on Yhdysvaltain 43. presidentin George W. Bushin nuorempi veli ja 41. presidentin George H.W. Bushin poika. Bush tunnetaan maltillisista näkemyksistään siirtolaislakien uudistamiseen. Hän ajaa myös eläkeiän nostamista.

Ikä vaalipäivänä: 63
Perhe: Meksikolaissyntyinen vaimo Columba, kolme lasta
Uskonto: Roomalaiskatolinen (aiemmin episkopaalinen)

Martin O'Malley (D) – puolueensa altavastaaja

Martin O'Malley
Marylandin kuvernööri edustaa demokraattien vasemmistosiipeä, mutta hänen viestinsä ei ole mennyt perille.

Martin Joseph O'Malley oli Marylandin kuvernöörinä 2007–2015. Ennen sitä lakimieskoulutuksen saanut O'Malley toimi Baltimoren kaupungin viroissa, lopuksi pormestarina 1999–2007. Kuvernöörinä hän ajoi Marylandiin kansallista huomiota saaneet lait samaa sukupuolta olevien avioliitoista sekä laittomien pakolaisten lasten mahdollisuudesta hakea osavaltion yliopistoihin ja saada rahallista tukea opintoihinsa.

Ikä vaalipäivänä: 53
Perhe: Vaimo Catherine ja neljä lasta
Uskonto: Roomalaiskatolinen