1. yle.fi
  2. Uutiset

Kysymyksiä ja vastauksia vauvoja vammauttavasta zikaviruksesta

Erityisesti Brasiliassa leviää lasten kehityshäiriöitä lisäävä zikavirus. Asiantuntijat selvittävät, aiheuttaako virus vauvojen pienipäisyyttä, mikrokefaliaa. Brasiliassa tapausten määrä on yli kaksikymmenkertaistunut samaan aikaan zikaviruksen leviämisen kanssa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen epidemiologi Jussi Sane kertoo, mistä on kyse.

terveys
Pienipäisenä zika-viruksen takia syntynyt brasilialaisvauva
Da Silvojen ja Souzien pienet vauvat ovat syntyneet pienipäisiksi, koska zika-virus sattui tarttumaan äiteihin raskausaikana. Virus aiheuttaa huolta tuhansille odottaville naisille ja äideille Latinalaisessa Amerikassa.

Miten virus leviää?

– Virus leviää hyttysten välityksellä. Se ei tartu ihmisestä toiseen. Virus voidaan todeta laboratoriotutkimuksissa. Yksittäisiä ihmisiä on saattanut sairastua seksin seurauksena tai verensiirroista, mutta näitä ei ole todennettu. Spesifiä lääkettä ei ole, Sane sanoo.

Helmikuun alussa Yhdysvalloissa todettiin zikavirustartunta, joka on todennäköisesti tarttunut seksin välityksellä.

Miten vaarallinen virus on?

– Tauti on useimmiten lievä, neljä viidestä tartunnan saaneista on oireettomia. Se vaatii harvoin sairaalahoitoa. Siinä suhteessa ebola ja jopa normaali kausi-influenssakin ovat vaarallisempia.

Miksi virus huolestuttaa ja herättää pelkoa erityisesti Brasiliassa?

– Tästä puhutaan siksi, että virus saattaa aiheuttaa kehityshäiriön. Jos äiti saa raskauden aikana infektion, lapsi saattaa syntyä pienipäisenä ja kehitysvammaisena. Raskaana olevat ovat tämän tiedon perusteella yksi riskiryhmä. Yhdistävä linkki on kuitenkin vielä varmistamatta, lisätutkimuksia tehdään.

Miksi epidemia alkoi levitä juuri nyt?

– Virusta on ollut Afrikassa ja Aasiassa pienempinä epidemioina. On hankala sanoa, miksi tauti alkoi viime vuonna levitä Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Yksi syy voi olla, että alueen ihmisillä ei ole mitään immunologista suojaa tautia vastaan, koska virus on siellä tuntematon. Kun suojaa ei ole, virus saattaa levitä nopeastikin. Kun alueella on paljon virusta levittäviä hyttysiä, olot epidemialle ovat suotuisat.

– Brasiliassa puhutaan sadoistatuhansista, jopa miljoonasta zikavirustapauksesta. Heistä valtaosa on kuitenkin oireettomia. Jos yhteys mikrokefaliaan löytyy, se voi selittyä virusinfektion saaneiden ja tunnistamisen suurella määrällä.

– Kun tapauksia on paljon, harvinaisempiakin tauteja löytyy. Brasiliassa on myös kehittynyt epidemioiden seurantajärjestelmä. Myös äitien terveydentilaa seurataan.

Kartta, johon on merkitty Zika-viruksen levinneisyys maailmassa.
Yle Uutisgrafiikka / Yle

Millaisiin torjuntatoimiin esimerkiksi Brasilia on ryhtynyt?

Brasilian terveysministeriö on ottamassa käyttöön viruksen tunnistustestejä. Myös hanke hyttysten määrää vähentävien steriilien hyönteiskantojen kehittämiseksi on meneillään. Rokotetta etsitään kuumeisesti. Hyttysiä myrkytetään ja hyönteisten sikiämispaikkoja, kuten vesivarastoja hävitetään. Armeija avustaa torjuntatyössä.

Epidemiologi Jussi Sane sanoo ymmärtävänsä, että tiedot huolestuttavat erityisesti paikallisia ihmisiä.

– Brasilian viranomaiset ovat aktiivisesti tiedottaneet virusta koskevista löydöksistä ja aloittaneet useita epidemian vastaisia toimia. Täytyy kuitenkin muistaa, että esimerkiksi rokotukset ja steriilit hyttyskannat eivät ole käytössä heti.

Pitääkö suomalaisten huolestua, voiko Rion olympialaisiin lähteä?

– Elokuun kisoihin on vielä pitkä aika. THL suosittelee, että alueelle lähtevien kannattaa ehdottomasti suojautua hyttysiltä. Raskaana olevien tulee luonnollisesti miettiä, lähteäkö tropiikkiin ylipäänsä. Lasta odottavat miettivät jo nykyisin, kannattaako esimerkiksi Afrikan ja Aasian keltakuume- ja malaria-alueille lähteä. Matkapäätös on jokaisen omassa harkinnassa.

– Vertailun vuoksi satojatuhansia suomalaisia matkustaa vuosittain tropiikkiin, mutta esimerkiksi dengue-kuumetapauksia on keskimäärin 50. Lisäksi oireettomia on jonkin verran. Riskit ovat olemassa, mutta järisyttäviä ne eivät tällä hetkellä ole.

Mistä virusten leviäminen uusille alueille johtuu?

Brasiliassa ja muissa tartuntamaissa väitteet zikaviruksen ja mikrokefalian yhteydestä ovat aiheuttaneet erityisesti raskaana olevissa naisissa pelkoa ja hämmennystä. Perheenlisäystä suunnittelevia on mediakeskustelussa jopa kehotettu lykkäämään raskautta.

Globaalissa maailmassa sairaudet eivät tunne rajoja. Zika-epidemia on esimerkki tästä, hyttyset vievät sairauksia yhä uusille alueille. Syitä tähän voivat olla ilmastonmuutos ja sateiden lisääntyminen. Myös kaupungistuminen lisää epidemiariskiä. Esimerkiksi Karibialle levisi vuodessa alueella aiemmin tuntematon, kuumetta aiheuttava Chikungunya-virus.

Ulkoministeriön matkustusohjesäännöissä muistutetaan zikaviruksen riskistä Brasiliassa ja Venezuelassa.

Lue seuraavaksi