"Mulla on tylsää, kysykää jotain" – lukijat kiteyttävät, mistä kohkatuissa Periscope-videoissa on kyse

Moni kokeilee älypuhelimella tehtäviä livevideoita uteliaisuudesta, mutta huomaa nopeasti, ettei kiinnostavan lähetyksen tekeminen olekaan ihan helppoa. Suuri osa sovellusta testanneista Ylen lukijoista sanoo silti yllättyneensä myönteisesti.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Älypuhelimeen ladattava videosovellus Periscope jakaa Ylen lukijoiden mielipiteet. Moni on ladannut sovelluksen, katsellut videoita ja tehnyt omiakin lähetyksiä kokeilunhalusta. Kokemukset vaihtelevat laidasta laitaan.

Nimimerkki _Epeli _kertoo testanneensa videopalvelua parin päivän ajan, sekä katsellen että lähettäen.

– Kerran noiden kahden päivän aikana sain reaaliajassa tiedon, että Dubaissa palaa pilvenpiirtäjänä. Olihan tämä aika 'kätevä' juttu. Toisaalta, herää kysymys, että mitä tarkoitusta palvelu lopulta ajaa. Tylsyyden pakokeinona toki ihan kätevä, mutta en heti näkisi yli 18-vuotiaan, puhumattakaan jo opiskelunsa lopettaneen työssäkäyvän ihmisen elämänrytmille kauhean mielekkääksi vehkeeksi, hän kirjoittaa.

– Silloin, kun saa nähtyä vaivan, että näkee ystäviään arken hektisyyden keskellä, ei tulisi mieleenikään että haluaisin jakaa tuon hetken ulkomaailman kanssa. Periscopehan on pääasiassa sitä – jakamispornoa.

NimimerkkiNäillä mennäänon myös kokeillut palvelua katselemalla muiden lähetyksiä. Hänei innostunut.

Tylsyyden pakokeinona toki ihan kätevä.

Nimimerkki Epeli

– Vakuutuin asiantuntijoiden väitteeseen siitä, että ihmiskunnan älyllisyys ei enää kasva vaan on laskeva sukupolvi sukupolvelta. Täyttä kuraa 90 % lähetyksistä.

Kipa kertoo katselevansa videoita aina ennen nukkumaanmenoa. Hän tykästyi.

– Periscopesta on tullut uusi "unilelu". Ennen nukahtamista olen voinut seurata avokadovarkaita Kaliforniassa, piipahtaa Disney-karnevaalissa Japanissa, seurata luksusristeilijöiden lähtöä satamasta Amerikassa, päivittää New Yorkin lumimyrskynäkymiä... Tämä matkailu maailmalla on riemastuttavaa.

Saako viisikymppinen periscoopata?

Timo K.on Periscope-konkari. Hän kertoo tehneensä yli 200 livelähetystä.

Täyttä kuraa 90 % lähetyksistä.

Nimimerkki Näillä mennään

– Lähetyksissäni puhelen sitä sun tätä ja vastaan kysymyksiin. Joskus kuvaan koiraani ja näytän, kun olen sen kanssa lenkillä. Joskus rajaan lähetykseni aiheen yhteen, ja yritän saada aikaan keskustelua. Joskus se onnistuu, mutta saan usein myös ikäviä kommentteja. Olen 53 v. ja jotkut sanovat, että Periscope on vain nuorten juttu eikä aikuisten ja varsinkaan yli 50-vuotiaiden kuuluisi olla Periscopessa ollenkaan.

Nimimerkki Beaverin havaintojen mukaan lähetyksiä tekevät Suomessa lähinnä teinit.

– Kohtalaisen väsynyttä settiä suurin osa streameista. Kiinnostavinta antia tähän asti olivat suorat lähetykset Mantan patsaan tienoilta junnujen MM-kullan ratkettua sitä seuranneena yönä.

NimimerkkiIhan hyväkertoo etsivänsä livevideoita tapahtumapaikoilta silloin, kun maailmalla tapahtuu jotakin suurta.

Joskus kuvaan koiraani ja näytän, kun olen sen kanssa lenkillä.

Nimimerkki Timo K.

– Pariisin iskujen aikanakin muutama lähetti hyvää kuvaa tapahtumapaikoilta. Kiintoisaa on seurata menoa muualta maailmasta muutenkin. Jokaisella on oma webcamera taskussa ja voi lähettää maailmalle kun huvittaa, mitä huvittaa.

– Katson lähinnä lähetyksiä, joissa kuvataan maisemia tai tapahtumia. Esimerkiksi uutenavuonna seurasin kerran tunnissa, kun vuosi vaihtui jossain aikavyöhykkeellä. Tyhjänpäiväiset 'mä juon viinaa ja mulla hauskaa' -lähetykset eivät jaksa kiinnostaa. Ne ovatkin yleensä Suomesta, mikä ei liene yllätys, Katselija sanoo.

NimimerkkiMatkaajalatasi sovelluksen puhelimeensa vastikään. Hän on katsellut videoita tulevasta matkakohteestaan.

Näytti omastakin mielestä niin tylsältä, että lopetin 30 sekunnin jälkeen.

Nimimerkki Matkaaja

– Ihan hyödyllistä se on ollut. Lähetin eilen ensimmäisen oman lähetyksen, kun autolla ajoimme (itse siis apukuskina) lumimyrskyssä pk-seudulla. Näytti omastakin mielestä niin tylsältä, että lopetin 30 sekunnin jälkeen.

"Ongelmista tulee heti mieleen yksityisyys"

Osa lukijoista kertoo epäilyksensä livevideoiden mahdollisista nurjista puolista. Nimimerkki En tykkää pitää tavisten videolähetyksiä turhanpäiväisinä.

– Ongelmista tulee heti mieleen yksityisyys, enkä tarkoita niinkään kuvaajan yksityisyyttä, vaan lähetyksessä mahdollisesti näkyvien kolmansien osapuolten yksityisyyttä. Kuvaaja on lähtökohtaisesti luopunut yksityisyydestään sillä hetkellä, kun aloitti lähetyksen. Sen sijaan muut lähetyksessä näkyvät henkilöt eivät lähtökohtaisesti tiedä asiasta.

– Jotkut ihmiset eivät vain jaksa tajuta, että se mikä on kerran internetissä, on siellä potentiaalisesti aina. Joitakin aivan liian nuoria käyttäjiä olen myös bongannut, Beaver sanoo.

– Itse olen ainakin huomannut, että suurin osa noista haasteotsikolla varustetuista streameista on otsikoitu vain siksi, että tyypit saisivat kerättyä mahdollisimman paljon uteliaita katsojia. Tarkoituksenakaan ei ole haastetta toteuttaa, vaan kerätä vain huomiota, hän jatkaa.

Nimimerkki Netissä = yleisessä saunassa kieltäisi videoiden teon alaikäisiltä.

– Ymmärtäisin, jos lapsi lähettää 'suoraa lähetystä' tutuilleen, esimerkiksi mummulle tai papalle tai kummille Kanadaan. Se, että kuka tahansa, missä tahansa voi nähdä alaikäisen suoratoistoa omasta kodista, kesämökiltä, uimahallista, vessasta, peiton alta ties mistä, on väärin.

"Perussetti Pohjoismaista: Mulla on tylsää, kysykää jotain"

Antero T.on listannut tavisten livevideoiden plussia ja miinuksia. Hän kehuu esimerkiksi karttahakua, jollavoi etsiä lähetyksiä eri mantereilta. Huonona hän pitää videoita, joita tehdään vain, koska on tylsää.

Periscope on tuonut aikuisten silmiin sen, mitä lapset tekevät koko ajan muissa sovelluksissa.

Nimimerkki Janne Koo

– Perussetti Pohjoismaista: Mulla on tylsää, kysykää jotain; jos saan kaksi katsojaa, niin kiipeän puuhun, jos kolme niin lipputankoon ja jos neljä, niin näytän tissit, hän heittelee esimerkkejä.

Hän toivoisi myös, että epäilyttävistä seuraajista voisi estämisen lisäksi raportoida ylläpidolle.

Janne Koohuomauttaa, että Suomessa huomataan kyllä uusien ilmiöiden ongelmat, mutta mahdollisuudet jäävät hoksaamatta.

Valehtelisin, jos väittäisin, etteivätkö 'sattuu ja tapahtuu' -videot kiinnostaisi.

Nimimerkki Kekomuurahainen

– Nuoret ovat Periscopessa ja hakevat paikkaansa. He katoavat kohta sieltä, kuten on käynyt Facebookin kanssa. Periscope on tuonut aikuisten silmiin sen, mitä lapset tekevät koko ajan muissa sovelluksissa, hakevat hyväksyntää muilta. Mutta onko sovellus syyllinen? Ollaan avoimena uusille asioille ja mahdollisuuksille.

Nimimerkki Kekomuurahainen aikoo keskustelun innoittamana tutustua sovellukseen.

– Kärkevät kommentit herättivät uteliaisuuden, ja taidan tutustua tapaukseen. Youtubesta katselen harrastuksiini liittyviä videoita ja niissä on laatuskaala asteikolla 1–10 juuri tasan 1–10. Live voisi kivasti syrjäyttää pois ne typerimmin editoidut raidat. Toki valehtelisin, jos väittäisin, etteivätkö 'sattuu ja tapahtuu' -videot kiinnostaisi.