Syyteneuvotteluista iso säästö: "Ei lievennysautomaatti valkokaulusrikollisille"

Syyteneuvottelut ovat tuoneet suuria säästöjä syyttäjille ja oikeuslaitokselle. Jopa puolet tunnustamisoikeudenkäynneistä on käyty Satakunnassa. Mahdollisuutta on käytetty etenkin työläissä talousrikoksissa.

Kotimaa
Heikki Mäkelä
Heikki MäkeläJari Pelkonen / Yle

Tunnustamisoikeudenkäynnit säästävät oikeuslaitoksilta merkittävästi rahaa ja aikaa. Viime vuonna Suomessa voimaan tullut syyteneuvottelu tarkoittaa sitä, että rikoksesta epäilty voi tunnustamalla saada oikeudessa lievennystä rangaistukseensa.

Mahdollisuutta on käytetty pääosin suurissa ja aikaa vievissä talousrikoksissa. Syyttäjät eri puolilla maata järjestävät syyteneuvotteluja kuitenkin vaihtelevasti.

Noin 20 tunnustusta vuodessa

Länsi-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Heikki Mäkelä pani viime vuonna vireille noin puolet koko Suomen tunnustamisoikeudenkäynneistä. Talousrikoksiin erikoistuneen syyttäjän saldoksi kertyi parikymmentä tunnustusta.

– Tämä alkoi oikeastaan erään oikeusavustajan aktiivisuudesta. Ensimmäinen tunnustamisoikeudenkäynti tehtiin hänen aloitteestaan. Innostuin asiasta ja huomasin, että näin säästää merkittävästi resursseja, Mäkelä kertoo.

Säästin viime vuonna noin puolentoista kuukauden työpanoksen syyteneuvotteluilla.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Mäkelä

Porkkanana rangaistuksen lievennys

Syyteneuvottelussa rikoksesta epäillyn porkkana tunnustamiselle on kolmanneksen lievempi rangaistus.

Oikeuslaitokselle ja syyttäjille tunnustaminen taas merkitsee yhdessä jutussa päivien, jossain tapauksessa jopa viikkojen, työpanoksen säästöä. Heikki Mäkelä arvioi itse säästäneensä viime vuonna noin puolentoista kuukauden työpanoksen syyteneuvotteluilla.

Ei koske kaikkia rikoksia

Syyteneuvottelua ei voi käyttää rikoksissa, joista on seurauksena yli kuuden vuoden vankeusrangaistus. Esimerkiksi henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset sekä kaikki seksuaalirikokset on suljettu kokonaan syyteneuvottelun ulkopuolelle.

Syyttäjän mukaan tarkoituksena ei ole kuitenkaan pelkkien talousrikollisten järjestelmällinen tuomioiden alentaminen.

–Ei tästä ole tarkoitettu mitään automaattia, jolla valkokaulusrikolliset saisivat kolmasosan alennuksen rangaistukseen. Syyteneuvottelun käyttöä pitää miettiä aina tapauskohtaisesti., kertoo Heikki Mäkelä.