yle.fi-etusivu

Postin pääluottamusmies: "Pää ei tiedä, missä jalat menevät"

Jakelun pääluottamusmiehen mukaan Posti reagoi liian nopeasti digitalisaation vaikutuksiin. Uudet palvelut ovat lähteneet hitaasti liikkeelle eikä entisiä pystytä hoitamaan kunnolla. Helmikuussa alkavien yt-neuvotteluiden vähennystarve on enimmillään 860 työntekijää.

talous
Postilaatikoita  rivissä Suomenniemellä
Yle

Postin jakelun valtakunnallinen pääluottamusmies Kari Lempinen ei sanojaan säästele. Yt-neuvottelut ovat koetelleet henkilöstöä jo useana vuonna.

– Tämä on järkyttävä tyrmäys.

Tämä on järkyttävä tyrmäys.

Kari Lempinen

Digitalisaatio ei silti ole tullut postin työntekijöille yllätyksenä. Posti on arvioinut, että perinteisen postin määrä puolittuu vuoteen 2020 mennessä, kun julkisetkin palvelut siirtyvät digitaalisiksi. Pääluottamusmies pelkää, että Posti ennakoi muutosta liian nopeasti.

– Pahaa pelkään, kun kaksi vuotta sitten oli sama yt-menettely perusjakelussa, niin nyt ollaan tekemässä samoja virheitä eli ennakoidaan tulevaa muutosta. Jokainen ihminen voi nähdä miten perusjakelu on kovilla. Saako päivittäin postia vai ei, sanoo Lempinen.

Lempinen muistuttaa, että postipuoli tuottaa voittoa. Posti teki tammi–syyskuussa voitollisen tuloksen.

– Postin yritysmatematiikka on toisenlaista kuin normaalin yksityisen puolen yritysmaailmassa. Ymmärrän, jos firma menee tappiolla, niin silloin on yt:n aika, mutta tämä tuottaa vielä voittoa.

Postin määrän vähentyminen näkyy päivittäin jakajan postilaukussa. Työntekijäpuoli on kuitenkin sitä mieltä, että vähennystarve ei kohtaa todellisuutta.

– Voisi sanoa, että pää ei tiedä, missä jalat menevät.

Lempisen mukaan Postilla on vaikeuksia hoitaa yhteiskunnallista velvoitettaan.

Voisi sanoa, että pää ei tiedä missä jalat menevät.

Kari Lempinen

– Laatutaso postipalveluissa on jo nyt heikko, määrätyillä alueilla jopa lain alle. Maan hallituksen pitäisi linjata postin yhteiskunnallinen palveluvelvoite.

Uutta työtä uusiin palveluihin

Posti haluaa parantaa kannattavuuttaan, jotta se saisi paukkuja uudelle liiketoiminta-alueelle, logistiikkaan ja uusille palveluille kuten koti- ja ateriapalveluille. Yhtiön mukaan se voisi palkata riittävän kilpailukykyisenä jopa 3 000 työntekijää logistiikkaan vuoteen 2020 mennessä.

Postin jakelun pääluottamusmies Kari Lempisen mielestä postin uudet palvelut ovat lähteneet hitaasti liikkelle.

– Kotiin tuotavat palvelut ja ruokahuoltoon liittyvät palvelut ovat hyviä avauksia, mutta ne olisi pitänyt olla jo aikoja sitten. Olemme kilpaillulla alueella vähän myöhässä.

Me olemme kilpaillulla alueella vähän myöhässä.

Kari Lempinen

– Ei ole helppo ratkaisu kunnille ja kaupungeille luovuttaa palveluita postille. Ja työntekijätkin tarvitsevat koulutusta. Ei se hoidu noin vain.

Lempinen epäilee, että Posti ei pysty hoitamaan uusia palveluja, kun peruspostin jakelussakin on vaikeuksia.

Postin yt:t alkavat helmikuussa. Siihen Lempinen on tyytyväinen, että neuvottelut käydään myös paikallisesti.

– Nyt ei katsota pelkästään pääkonttorin kaukoputkella ja sieltä määritellä, miten vähennykset tehdään. Paikallisesti ja alueellisesti näemme todellisen tarpeen, mikä työtekijämäärä pitää olla.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"