Hyppää sisältöön

Suomalaisilta pörssiyrityksiltä viety miljoonia – rikolliset tekeytyvät toimitusjohtajiksi

Keskusrikospoliisi tutkii lukuisiin suomalaisiin pörssiyrityksiin kohdistuneita törkeitä petoksia. Tutkinnassa on lähes 40 tapausta, jossa rikolliset ovat tekeytyneet yrityksen johtajiksi ja saaneet usein taloushallinnon työntekijät maksamaan jopa miljoonasummia rikollisten tileille. Europol paljastaa Ylelle, että ensimmäiset pidätykset on tehty Israelissa.

Kuva: Yle

Viime vuoden aikana maailmanlaajuisesti yleistyneet toimitusjohtajahuijaukset jatkuvat Suomessa. Keskusrikospoliisin ja poliisilaitosten tutkintaan tuli viime vuonna 38 huijaustapausta, joista ainakin kolmessatoista tapauksessa yritys on menettänyt rahat.

– Tutkimamme rikokset on kohdennettu isoihin yrityksiin. Menetetyt summat vaihtelevat tuhansista euroista satoihin tuhansiin euroihin, sanoo rikoskomisario Jyrki Kaipanen keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Kaipanen arvioi myös, että vain murto-osa huijauksista ja niiden yrityksistä on tullut poliisin tietoon. Hän toivoo, että yritykset ilmoittaisivat poliisille myös yrityksen asteelle jääneet teot. Jo törkeän petoksen yritys on rangaistava teko, ja poliisin on tärkeää saada tietoa petosten kokonaisuudesta.

Europol: Jäljet johtavat Israeliin

Rikosten tekotapa on yleistynyt eri puolilla maailmaa viime vuoden aikana. Rikolliset ovat selvittäneet verkkosivujen ja puhelinsoittojen avulla yrityksen avainhenkilöt sekä yrityksen maksuliikenteestä vastaavat taloushallinnon työntekijät.

Tämän jälkeen rikolliset ovat lähettäneet johtajien nimissä väärennettyjä sähköposteja, joissa on kehotettu maksamaan suuria summia. Asiaa on vauhditettu myös puheluilla.

Rahat ovat päätyneet tavallisimmin kiinalaisille, eteläamerikkalaisille tai itäeurooppalaisille pankkitileille.

Vain kolmessa keskusrikospoliisin tutkimassa tapauksessa rahat on onnistuttu palauttamaan yritykselle pankkien ja poliisin ripeän toiminnan ansiosta.

– Eräässä tällaisessa tapauksessa huijattu, kiinalaiselle tilille osoitettu summa oli puoli miljoonaa euroa, kertoo Kaipanen.

Europol on ottanut toimitusjohtajahuijaukset yhdeksi painopisteekseen. Syksyllä käynnistynyt APATE-hanke kokosi viime viikolla Haagiin poliiseja 34 maasta. Hankkeen projektipäällikkö Peter Depuydt kertoo Ylelle antamassaan haastattelussa, että kansainvälisten tutkimusten ansiosta ensimmäiset epäiltyjen pidätykset on tehty Israelissa viime vuonna. Israeliin viittaavat Depuydtin mukaan useat seikat.

– Raha meni ensin Puolaan, Unkariin, Georgiaan tai Moldovaan. Näistä maista rahat siirtyivät Hong Kongiin ja lopulta Israeliin. Lisäksi huijauksissa käytettyjä puhelinnumeroita ja tietokoneiden ip-osoitteita on paikannettu Tel Aviviin. Tämä näkyy selvästi.

Ensimmäiset Suomessa julkisuuteen tulleet tapaukset kohdistuivat satamalaitteita valmistavan Konecranesin tytäryhtiöön ja it-yritys Affecton tytäryhtiöön. Konecranes menetti huijauksissa 17 miljoonaa euroa ja Affecto vajaan miljoonan.

Keskusrikospoliisista kerrotaan, että petossarjalle ei näy tulevan loppua. Rikolliset ovat kohdistaneet hyökkäyksiä syksyn aikana sekä pörssi- että listautumattomiin yrityksiin Suomessa.

– Näyttää siltä, että uhrit on valittu maksukyvyn mukaan, sanoo Kaipanen.

Myös keskusrikospoliisi on aloittanut tammikuussa yhteistyön Europolin kanssa petosten selvittämiseksi. Europolin mukaan petosten onnistuminen on houkutellut mukaan myös uusia rikollisia, jotka yrittävät huijata taloushallinnon työntekijöitä maksamaan laskuja tökerösti laadituilla huijausviesteillä.  Kömpelöitä huijausviestejä on havaittu myös lukuisissa suomalaisyrityksissä.