Hyppää sisältöön

FBI: Valetoimitusjohtajat vaarana kaikkialla, vieneet lähes kaksi miljardia euroa

Yritysten toimitusjohtajina valesähköposteissa esittäytyvät rikolliset ovat aiheuttaneet yhtiöille viime vuosina maailmanlaajuisesti 1,7 miljardin euron tappiot, arvioi Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

FBI:n logo. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Toimitusjohtajahuijaus – englanniksi CEO Fraud – on viime aikoina yleistynyt talousrikollisuuden muoto eri puolilla maailmaa. Petoksia on tehtailtu kymmenissä maissa, myös Suomessa poliisi tutkii nyt lähes neljääkymmentä tapausta.

Rikolliset ovat selvittäneet yrityksen avainhenkilöt ja maksuliikenteestä vastaavat taloushallinnon työntekijät. Tämän jälkeen rikolliset ovat lähettäneet toimitusjohtajien nimissä väärennettyjä sähköposteja, joissa on kehotettu maksamaan suuria summia.

Ranskassa 900 tapausta, menetykset lähes puoli miljardia

Euroopan poliisivirasto Europol haluaa varoittaa EU-alueen yrityksiä toimitusjohtajahuijauksista.

Europolin Ylelle antamien tietojen mukaan Ranskassa toimitusjohtajahuijaukset ovat osuneet yhdeksäänsataan yhtiöön vuoden 2010 jälkeen. Ranskalaiset ovat kärsineet valetoimitusjohtajien takia tappioita 455 miljoonaa euroa.

Saksassa näiden petosten kohteiksi on joutunut 80 yritystä. Menetykset ovat  60 miljoonaa euroa. Luxemburgissa tapauksia oli toissa vuonna 78, joissa katosi 30 miljoonaa euroa.

Sveitsissä tapauksia on ollut  80, tappioita viime vuosina vähintään 25 miljoonaa euroa. Belgiassa valetoimitusjohtajat ovat iskeneet tällä vuosikymmenellä sataan yritykseen ja vieneet keskimäärin 2,3 miljoonaa euroa vuodessa.