SDP:n Paatero: "On ilmiselvää, että uudistusta ei tehdä sote-kylki edellä"

Selvitysmies Lauri Tarasti luovutti tiistaiaamuna esityksensä valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta kunta- ja uudistusministerille. Selvitys tehtiin kuudessa viikossa. Sananlaskun mukaan hosumalla ei tule kuin huonoa jälkeä, kommentoi RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

politiikka
Sirpa Paatero
Sirpa PaateroUula Kuvaja / Yle

Maakuntahallinnosta on tulossa sekava sillisalaatti, arvostelee oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero.

Paatero kommentoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) selvitysmies, ministeri Lauri Tarastin esittämiä linjauksia aluehallintouudistuksesta. Tarasti luovutti tänään tiistaina ehdotuksensa valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

Paatero toteaa, että "Tarasti haluaa selkeän hallinnon nimissä tehdä maakuntahallinnosta yhdenmukaisen kaikilla alueilla". Hallitus on kuitenkin jo linjannut päättämällä viidestätoista ja kahdeksastatoista alueesta sen, ettei yhtenäistä hallintoa ole mahdollista eikä edes halua tehdä, Paatero huomauttaa.

Tästä on selkeys kaukana.

Sirpa Paatero

– Nyt meille on tulossa ratkaisu, jossa maahan synnytetään samaan aikaan yhden, viiden, kahdentoista, viidentoista ja kahdeksantoista alueen hallinto. Tästä on selkeys kaukana, hän sanoo tiedotteessaan.

Tarastin selvitystyö ei koske lainkaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa, Paatero tähdentää. Hänen mielestään sote-uudistuksen irrottaminen aluehallintouudistuksesta on ongelmallista.

– Viimeistään nyt on ilmiselvää, että uudistusta ei sittenkään tehdä sote-kylki edellä, vaan tärkeämpiä näyttävät olevan muut aluepoliittiset seikat.

Haglund: Ollaanko Suomeen luomassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan maakuntia?

Oppositiosta myös RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund on kommentoinut Tarastin tekemää selvitystä.

Kyseenalaistan, kuinka kokonaisvaltaisen selvityksen Tarasti on voinut ehtiä tehdä hänelle annetussa ajassa.

Carl Haglund

Haglund huomauttaatiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että selvitys tehtiin kuudessa viikossa.

– Sananlaskun mukaan hosumalla ei tule kuin huonoa jälkeä. Kyseenalaistan, kuinka kokonaisvaltaisen selvityksen Tarasti on voinut ehtiä tehdä hänelle annetussa ajassa.

Haglund pitää huolestuttavana sitä, että Suomessa vain kahdessatoista maakunnassa olisi Tarastin selvityksessä pelastuslaitos. Kaikkiaan maakuntia olisi sote-uudistuksen suunnitelmien mukaan tulossa kahdeksantoista.

Haglund kysyy, onko hallituksen tavoitteena, että varsinaisia maakuntia olisi jatkossa vain kaksitoista.

– Vaikuttaa vahvasti siltä, että Suomeen ollaan luomassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan maakuntia, hän tulkitsee.