"Join vain kupin kahvia" – Potilaan huolimattomuus siirtää leikkausta

Leikkaukseen valmistautuva potilas saa ennen toimenpidettä kirjeen kotiinsa, jossa annetaan hyvinkin seikkaperäisiä ohjeita, joita tulee noudattaa.

terveys
Lääkäreitä ja hoitajia leikkauksen aikana leikkaussalissa.
Yle

Ennen leikkausta kotiin tulevat ohjeet edellyttävät sitoutumista, joihin Kainuun keskussairaalan ylilääkäri Kalle Rissasen mukaan asennoidutaan hyvin.

– Olemme ohjeistaneet leikkaukseen tulevat potilaat. Pyrimme ohjeistamaan muun muassa tupakoimattomuuteen, ja ylipäänsä saamaan terveydellinen tila niin hyvälle tolalle, kuin on mahdollista.

– Näillä on suora yhteys leikkauksesta toipumiseen ja komplikaation välttämiseen. Huonosti hoidetut perussairaudet, kuten huonossa hoidossa oleva diabetes, lisäävät infektioriskiä, Rissanen jatkaa.

Potilaan terveydentilaa seurataan laboratoriokokein, ja ennen leikkausta otetaan muun muassa keuhkokuvia.

– Niiden perusteella pystytään kontrolloimaan, ja tarvittaessa tullaan tulokseen, että leikkausta ei voida suorittaa, sanoo Rissanen.

Omega-rasvahappo altistaa verenvuodoille

Lopulta potilas on itse vastuussa leikkaukseen valmistautumisessa. Esimerkiksi tupakoimattomuutta ei voida millään todentaa.

– Luotamme potilaaseen, ja potilas luottaa meihin. Jos leikkauksen aikana tulee komplikaatio, joka voi olla riippuvainen vältettävästä lääkityksestä, laiminlyönti huomioidaan potilasvahinkoratkaisuja tehtäessä, Rissanen toteaa.

– Yleensä näihin ohjeisiin suhtaudutaan hyvin ja ymmärtäväisesti. Pyrimme siihen, että ohjeet ovat mahdollisimman yksinkertaisia ja helposti noudatettavissa. Varmuudella ihminen jaksaa lukea kolme riviä, liiallisella informaatiolla ei saavuteta potilaan huomiota. Monesti ne ohjeet luetaan vielä omaisen kanssa, summaa Rissanen.

Varmuudella ihminen jaksaa lukea kolme riviä, liiallisella informaatiolla ei saavuteta potilaan huomiota.

Kalle Rissanen

Kiellettyjen asioiden listalla voi seikkoja, joita ei ehkä hoksaisi välttää, kuten lääkkeitä ja ravintolisiä.

– Esimerkiksi omega-rasvahappo altistaa verenvuodoille. Se koskee muun muassa keinonivelleikkauksia.

Joskus hankaluutta aiheuttaa teksti "ravinnotta oleminen". Potilas ei ymmärrä, että mahalaukun tulee olla tyhjä.

– Operaatioon tuleva voi sanoa tullessaan, että "join vain aamukahvit", mutta ne aamukahvit voivat siirtää toimenpidettä neljällä tunnilla. Siinä saattaa käydä pahimmillaan niin, että oksennusrefleksi laukeaa nukutettaessa, sanoo Kainuun keskussairaalan ylilääkäri Kalle Rissanen.