Rahapula ajaa kuntia etsimään yhteistyötä – ratkaisuna yhteiset työntekijät

Itsehallintoalueet ja suuremmat Sote-alueet patistavat kuntia yhdistämään työntekijöiden virkoja. Myös sijaistarve ja rahan puute ajavat kuntia sorvaamaan virkoja kahden tai useamman kunnan yhteisiksi.

kuntapolitiikka
Varhaiskasvatusjohtaja Tarja Leppikangas-Maunula ja kunnanjohtaja Arto Alpia.
Varhaiskasvatusjohtaja Tarja Leppikangas-Maunula ja kunnanjohtaja Arto Alpia.Antti Kettumäki / Yle

Keski-Pohjanmaalla Kaustinen ja Veteli ovat käyneet aikaisemmin kuntaliitosneuvotteluja, mutta tuloksetta. Nyt yhteistyötä lisätään siten, että yksi henkilö työskentelee molempien kuntien alueella.

– Varhaiskasvatusjohtajan paikka tuli molemmissa kunnissa auki yhtäaikaa ja jo aikaisemmin olemme keskustelleet yhteistyökuvioista. Kuntien tehtävät muuttuvat itsehallintoalueiden ja suurten sote-alueiden myötä. Sen vuoksi syntyy muutaman kunnan yhteistyökuvioita, sanoo Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia.

Teknisellä puolellakin on sama työntekijä kahdessa kunnassa.

Jatkossa mielenkiintoista on kehittää esimerkiksi vuorohoitoa yhteen

Tarja Leppikangas-Maunula

– Me ostamme teknisen johtajan palvelut Vetelistä ja he ostavat varhaiskasvatuspalvelut meiltä. Tässä tavoitellaan sitä, että työntekijä saadaan yhden pomon alaisuuteen kahdessa kunnassa.

Hyviä kokemuksia

Varhaiskasvatusjohtaja Tarja Leppikangas-Maunula pitää osaltaan yhteistyötä järkevänä.

– Ensimmäiset päivät ovat olleet mielenkiintoisia lähinnä uusien asiakkaiden kautta. Työ jakaantuu siten, että olen Kaustisella kolme päivää ja naapurikunnassa kaksi päivää viikosta. Jatkossa mielenkiintoista on kehittää esimerkiksi vuorohoitoa yhteen.

Arto Alpian mukaan yhteistyö lisääntyy myös muilla sektoreilla. Esimerkiksi taloushallinto on pienessä kunnassa haavoittuvainen, jos se on yhden henkilön varassa. Jos kirjanpitäjä sairastuu tai loukkaantuu, korvaajaa on vaikea äkkiä löytää.

– Tällä haetaan myös turvaa, että joku pystyy paikkaamaan hommat. Perussyynä on myös rahanpuute. Kaikilla kunnilla on rahat tiukassa, selventää Arto Alpia.

ANTTI KETTUMÄKI