1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Toisen turvallinen on toisesta turvaton – ehdottoman turvallista matkakohdetta ei olekaan

Ehdottoman turvallista matkakohdetta ei ole, sillä esimerkiksi omalla toiminnallaan voi joko auttaa itseään pysymään turvassa tai altistua hankaluuksille. Tapahtuma tai uutinen, joka saa toisen perumaan matkansa, ei hetkauta toisen suunnitelmia vielä ollenkaan. Matkailija selviää tavanomaisella varovaisuudella jo pitkälle.

Kotimaan uutiset
Lentokoneen jättämä valkea vana taivaalla.
Tiina Jutila / Yle

Matkakohteen valintaan vaikuttavat monet asiat kuten matkan hinta, saavutettavuus, kohteen sää tai kulttuuri- ja tapahtumatarjonta. Ja turvallisuus.

"Kyllä mietityttää ihan omastakin näkökulmasta, että tapahtuuko kenties jopa Euroopassa jonkinnäköisiä iskuja. Että pitääkö varoa isompia pääkaupunkeja" (Mies Vaasassa)

Aina ja ehdottomasti turvallista matkakohdetta ei ole, sillä matkailuun liittyy aina riskejä.

– Ne [riskit] voivat olla liikenteeseen, infektiotauteihin liittyviä tai esimerkiksi rikollisuutta. Riskejä, mitkä on aina syytä ottaa huomioon, sanoo kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen ulkoministeriön Konsuliasioiden yksiköstä.

Päätöksen siitä, minne uskaltaa matkustaa, tekee jokainen itse.

– On jokaisen yksilöllinen tunne, mikä paikka koetaan turvallisena. Mitä tutumpi kohde, sen turvallisempana sitä pidetään, sanoo Suomen Matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Tavanomaista varovaisuutta

Heli Mäki-Fräntin mukaan siinä, missä yksi seurailee matkakohteensa tilannetta pitkäänkin ennen kuin esimerkiksi haluaa muuttaa matkasuunnitelmiaan, toinen reagoi uutisiin samantien. Samoin maantieteellisesti jollain tietyllä alueella oleva kriisi kuten tauti tai poliittinen selkkaus saatetaan mieltää laajemman alueen ongelmaksi.

– Jos ei olla ihan varmoja siitä, missä tapahtuu mitäkin, se pelon ilmapiiri leviää helposti hyvin laajalle alueelle.

Silti suurimmat matkailijan turvallisuuteen liittyvät riskit ovat melko tavallisen kuuloisia. Ja ainakin osaan niistä voi itse vaikuttaa omalla käyttäytymisellään ja ennakkovarautumisella.

– Yleensä suurimmat riskit liittyvät liikenteeseen, kuten autolla ajamiseen, esimerkiksi hyttysten aiheuttamiin sairastumisiin ja ehkä kolmantena taskuvarkauksiin, Mäki-Fränti sanoo.

Pitää sen verran kattoa, ettei mitään aivan överikallista, mutta en mä turvallisuuskysymyksiä ole miettinyt sillai. En koe mitenkään hirveän vaaralliseksi matkustella. Ne on aika marginaalisia, tuollaiset tapahtumat, mitä on ollut. (Mies Vaasassa)

Matkailijana suomalaiset ovat entistä valveutuneempia. Eikä se ole ammattilaisen mukaan välttämättä ollenkaan huono asia.

– Olemme ehkä, pidempään kuin muut, eläneet lintukodossa ja ajattelumaailmassa, että minulle ei voi tapahtua mitään. Nyt, kun matkustetaan enemmän, on suomalaistenkin arkielämään sen kautta tullut mahdollisuus, että joskus voi jotain tapahtua. Ehkä on ollut meille vähän tervekin herätys ymmärtää, että ollaan osa tätä maailmaa ja maailmassa on aina tapahtunut ja tapahtuu, ja me ollaan mukana kokonaisuudessa, Mäki-Fränti toteaa.

On ulkoministeriön matkustustiedotteet...

Ulkoministeriöllä on jatkuvasti voimassa olevia matkustustiedotteita (siirryt toiseen palveluun) noin 160 maasta. Niitä päivitetään säännöllisesti parin kuukauden välein sekä silloin, jos turvallisuustilanteessa tapahtuu merkittävä muutos.

– Näissä ns. turvallisissa maissa matkustustiedotteet suosittelee noudattamaan tavanomaista varovaisuutta eli periaatteessa samalla tavalla kuin toimit Suomessa, samalaisella varovaisuudella tulee huomioida kohteessa olevat riskit, Flora Kuparinen sanoo.

– Jos taas jossain maassa on selvästi identifioituja riskejä, suositellaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja samalla kerrotaan, mistä syystä, Kuparinen kertoo.

Kuparisen mukaan maita, joista ulkoministerlö suosittelee poistumaan välittömästi ovat tällä hetkellä Afganistan, Burundi, Etelä-Sudan, Jemen, Libya ja Syyria. Lisäksi on joitain maita, joihin suositellaan välttämään joko tarpeettomia matkoja tai kaikkia matkoja.

Matkailualalla seurataan matkustustiedotteita tarkasti. Heli Mäki-Fräntin mukaan ketään ei voida kieltää matkustamasta johonkin kohteeseen, mutta tarpeetonta matkustamista voi kuitenkin välttää.

– Ulkoministeriö on aina se, joka tekee arvion [turvallisuudesta] ja matkanjärjestäjät seuraavat niitä sekä paikallisten viranomaisten ohjeistuksia, toteaa Heli Mäki-Fränti.

...ja sitten ovat media ja some

Virallisten kanavien lisäksi uutisotsikot ja nykyisin myös sosiaalinen media vaikuttavat matkailijoiden käsityksiin matkakohteiden turvallisuudesta. Media uutisoi ja paikallaolijat kokevat ja jakavat tapahtumia.

– Arabiemiraateissa kun oli hotellipalo, niin somessa oli reaaliajassa kuvaa tapahtumasta. Kyllä se aika pelottavaltakin tuntui, kun menee fiktio ja fakta sekaisin. Näistä tapahtumista tulee vähän kuin viihdettä, Heli Mäki-Fränti sanoo.

Matkalaukkuja kentällä.
Matkalaukkuja lentoasemalla.Yle

Ulkoministeriöllä on omat viranomaiskanavansa, mitä kautta se saa tietoa ja tekee matkailuun liittyvien riskien arviointiaan.

– Toki tietoa tulee myös, kun suomalaiset matkailijat ottavat yhteyttä ja kertovat esimerkiksi, mikä heitä pelottaa, minkä matkakohteen turvallisuutta he epäilevät tai minkä uutisoinnin perusteella he esimerkiksi haluavat tietoa jonkin matkakohteen turvallisuuteen liittyen, Flora Kuparinen kertoo.

Joskus meillä paljon palstatilaa saaneet maailman tapahtumat eivät näyttäydykään itse kohteessa samalla tavalla.

– Monien kohteiden kohdalla on ollut, että siellä olevat ihmiset ovat aivan ihmeissään uutisoinnista, joka tapahtumaan tai vastaavaan liittyy. Tai esimerkiksi sanotaan, että Budapestissa on kaupunki täynnä turvapaikanhakijoita ja siellä viikonloppua viettävät ihmiset sanovat, että eivät ole nähneet yhtään, toteaa Heli Mäki-Fränti.

Lue seuraavaksi