1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaikki sahat eivät syö näin suuria puita – video

Suomessa kasvaa niinkin suuria puita, joita ei kannata sahata isojen firmojen sahoilla. Jättiläispuita tulee sahoille häviävän pieni osuus kaikesta sahattavasta. Kuitenkin suuren männyn tyvi on laadultaan jopa erinomaisen yläpuolella.

Erittäin suuria tukkipuita ulkona pinossa.
Videolta näet, millainen on pieni puu ja millainen on oikeasti iso puusepälle menevä sahapuu. Toimittajana on Heikki Rönty.

Sotkamossa Korholanmäen kylällä on pieni saha, joka hankkii puita satojen ja satojen kilometrien päästä. Saha on yksi niistä harvoista jotka pystyvät sahaamaan teollisuuden kannalta ylisuuria puita, halkaisijaltaan yli 40 senttisiä.

Isojen sahojen ei kannata investoida suuria puita varten tarvittavaan kalustoon. Pienellä yrittäjällä, joka hankkii puut tarpeeksi laajalta alueelta, tilanne on toinen.

Jukka Liuskin pyörittämä JL Timber sahaa hyvin pitkiä ja hyvin paksuja puita, jopa 80 senttisiä. Niiden osuus on koko sahan tuotannosta noin kolmannes.

– Vuositasolla ylisuuria puita sahataan noin 700–800 kuutiometriä. Aiemmin sahattiin enemmänkin, mutta metsien keskikoko on pienentynyt. Varmaan nyt on saavutettu sellainen taso, jolla mennään tulevaisuudessakin.

Isosta puusta saa huippulaatua puusepille

Liuski ostaa puut useita reittejä pitkin. Suuri osa tulee yhteistyökumppaneilta, suurilta sahoilta. Myös yksityisiltä tulee paljon puuta laajalta alueelta. 

– Pohjoisimmat puut ovat Inari–Ivalo-akselilta, eteläisimmät puolestaan tulevat tuolta Savosta.

Sahalle myös tuodaan niin sanottuja isännän puita, eli puu ei vaihda omistajaa. Se vain sahataan halutulla tavalla. Sahan pihalla köllöttääkin yli seitsemän metriä pitkä ja tyvestä 80 senttinen mäntytukki. Siitä tulee paikalliselle puusepälle erikoisia lankkuja. 

Vuositasolla ylisuuria puita sahataan noin 700–800 kuutiometriä.

Jukka Liuski

– Tuohon tyvipäähän niitä on hahmoteltu ja piirretty, että mitenkä tämä sahataan. Ylipäänsä näistä suurista puista menee paljon tavaraa puusepänteollisuudelle. Esimerkiksi männyn tyvitukista tulee erittäinkin laadukasta puuta. Kuusen kohdalla on hieman toisin, koska toisinaan suurissa kuusissa on myös suuret oksat.

Laadukkaasta sahatavarasta myös maksetaan hyvin. Parhaan laadun puusepänpuu on hinnaltaan kolminkertaista tavalliseen verrattuna.

Sen verran vähän isoja puita tulee sahattavaksi, ettei niistä riitä töitä koko vuodeksi. Liuski kiertää myös liikkuvalla kalustolla rahtisahaamassa ympäri Kainuuta.