Uusi X-Files syntyi nykypäivän salaliittoteorioista

90-luvun suosikkisarja X-Files eli Salaiset kansiot on palannut ruutuun kuuden jakson minisarjana. Sarjan luojan Chris Carterin mukaan uusien jaksojen idea lähti siitä, kuinka ihmisiä vakoillaan nykyisin ilman että kukaan puuttuu asiaan.

kulttuuri
mies ja nainen
Salaisten kansioiden agentit Mulder ja Scully 90-luvulla.X-Files Facebook-sivu

Salaiset kansiot avautuvat lähes 14 vuoden tauon jälkeen televisiossa. Vuosina 1993–2002 esitetyssä tv-sarjassa seurattiin FBI:n agenttien Fox Mulderin ja Dana Scullyn yliluonnollisiin tapauksiin liittyviä tutkimuksia. Mukana oli myös salaliittoteorioita siitä, kuinka Yhdysvaltojen hallinto peittelee tietojaan maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Salaiset kansiot -sarja on poikinut myös kaksi elokuvaa; X-Files – taistelu tulevaisuudesta (1998) ja X-Files: Usko koetuksella (2008). Varsinkaan jälkimmäinen elokuva ei saanut hyviä arvioita ja sen menestys jäi keskinkertaiseksi.

Ei pelkkää nostalgiaa

The X-Files -sarjan luoja ja vastaava tuottaja Chris Carter sanoo, ettei uutta kuuden jakson minisarjaa ole tehty nostalgian takia. Hän kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa, että tarkoituksena ei ole ollut jatkaa vanhaa tarinaa.

Salaisten kansioiden uusien jaksojen juonenkäänteet ovat saaneet innoituksen tästä päivästä. Tarjolla ovat olleet todelliset tapahtumat Edward Snowdenin ja Julian Assangen tietovuodot.

– Tämä aikakausi on täydellinen X-Files-tarinoiden kertomiseen. Joudumme käsittelemään pelkoa monella eri tapaa. On faktaa, että meitä vakoillaan ja kukaan ei protestoi sitä vastaan. Se on mielestäni erittäin pelottavaa, Chris Carter sanoo uutistoimisto AP:lle.

Löytyykö totuus?

The X-Files -tv-sarjan kaksiosainen avausjakso on esitetty sunnuntaina ja maanantaina Yhdysvalloissa. Fox-kanava näyttää avauksen heti tuoreeltaan tiistaina myös Suomessa.

Ensimmäisissä arvioissa Salaisten kansioiden paluu ei ole saanut suitsutusta. Esimerkiksi The New York Timesin kriitikko (siirryt toiseen palveluun) piti avausjaksoa sekavana ja agentti Mulderin totuuden etsimistä aikansa eläneenä idealismina.

Sarjan tunnus on pidetty samana musiikkia ja "The truth is out there" (suom. "Totuus on tuolla jossain") -slogania myöten. Hollywood Reporter -lehden kriitikko (siirryt toiseen palveluun) kysyykin, kuinka totuus voi löytyä sarjan kuudessa uudessa osassa, kun sitä ei löytynyt aikoinaan parissasadassakaan jaksossa.