Vahva kannabis voi yllättää

Kannabislajikkeiden huumausainepitoisuudet ovat lisääntyneet niin paljon, että poliisin mielestä kyseessä ei oikeastaan ole enää mieto huume. Kannabiksen kasvatus on lisääntynyt ja kasvatusohjeita löytyy helposti netistä. Nettikauppa on muutenkin helpottanut huumeiden hankkimista ja toisaalta vaikeuttanut huumerikollisuuden torjuntaa.

Kotimaa
Kannabiskasvi.
Kannabiskasvi.Yle

Kotikasvattamoissa viljeltävät kannabislajikkeet ovat nykyisin aiempaa vahvempia.

Kannabiskasveissa on nykyään niin paljon huumaavia ainesosia, että löydettyjä kannabisviljelmiä tuhoavien poliisien on käytettävä suojavarusteita, jotta eivät itse huumaantuisi työtehtävässään. Kannabiksen vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat jopa kymmeniä prosentteja aiempaa korkeampia.

Kasvatettava ja käytettävä kannabis ei ole enää niin mietoa kuin 60-, 70- ja 80-luvulla. Sitä ei voi sanoa enää miedoksi huumeeksi.

Petri Savela

– Kasvatettava ja käytettävä kannabis ei ole enää niin mietoa kuin 60-, 70- ja 80-luvulla. Sitä ei voi sanoa enää miedoksi huumeeksi, pohtii rikoskomisario Petri Savela Oulun poliisista.

Tietoa kannabiksen kasvattamisesta on nykyään helposti saatavissa netistä. Kotikasvatus onkin yleistynyt selvästi. Oulun seudulta löydetään viljelmiä viikoittain. Joskus saman päivän aikana löytöjä tehdään useita.

Nettikauppa on myös helpottanut huumeiden ostamista ja samalla vaikeuttanut huumerikollisuuden torjuntaa. Netistä voi tilata esimerkiksi muuntohuumeita ja ekstaasia. Yksittäisille käyttäjille juuri muuntohuumeet ovat Savelan mukaan kaikkein pahin ongelma.

Savela on huolissaan varsinkin nuorista käyttäjistä.

– He tilaavat kotisohvalleen muutamalla klikkauksella ekstaasia ja muuntohuumeita netistä. Ne ovat arvaamattomia, eikä voi tietää, miten ne vaikuttavat ihmiseen, Savela toteaa.

Huumetilanne Oulun seudulla tasainen

Tilastojen mukaan huumerikollisuus Oulun seudulla näyttäisi hieman vähentyneen. Numerot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä todellisuudessa Oulun seudun huumetilanne on pysynyt melko tasaisena.

Vuosittaiset heilahtelut huumerikostilastoissa johtuvat monesta syystä. Suurin syy viime vuoden suhteellisen kauniisiin tilastoihin on kuitenkin se, että poliisin kenttävalvontaa suunnattiin enemmän muualle kuin huumevalvontaan.

He tilaavat kotisohvalleen muutamalla klikkauksella ekstaasia ja muuntohuumeita netistä.

Petri Savela

– Heti, jos poliisi keskittää voimavarojaan huumevalvontaan, myös huumerikollisuudesta kertovat luvut nousevat, Savela kertoo.

Huumausaineiden käyttörikosten vuosittainen määrä Oulun seudulla vaihtelee tuhannen molemmin puolin. Varsinaisia huumausainerikoksia, joissa on kyse jo enemmästä kuin pelkästä aineiden käytöstä, on viitisensataa vuosittain. Törkeitä tapauksia paljastuu lisäksi vuosittain nelisenkymmentä.

Huumerikollisuuteen liittyy myös muuta rikollisuutta, kuten omaisuusrikoksia. Apteekkimurtoja saattaa esiintyä aaltoina, jos jostakin tietystä huumausaineesta on pulaa huumemarkkinoilla.

Muu rikollisuus liittyyy kuitenkin lähinnä amfetamiiniin, ekstaasiin ja subutexiin. Kannabiksen kasvattajat ja käyttäjät eivät yleensä syyllisty omaisuusrikoksiin.

Oulun seudun huumebisnes miljoonan euron arvoinen

Oulun seudun huumemarkkinoilla liikkuvaa rahasummaa on vaikea arvioida, mutta joskus määräksi on haarukoitu yli miljoona euroa vuodessa. Esimerkiksi amfetamiinia käytetään Oulun alueella varovaisten arvioiden mukaan vähintään kilon verran kuukaudessa.

Vaikka huumekauppaa tekevät myös yksittäiset henkilöt, yleensä huumebisneksen taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta, varsinkin isompien ainemäärien ollessa kyseessä.

Savela kuvailee poliisin huumeiden vastaista työtä taisteluksi, jota ei voi voittaa. Tasapainoa kuitenkin pystytään pitämään yllä, jotta tilanne ei riistäydy käsistä. Savela kuitenkin toivoo huumeiden vastaisessa työssä laaja-alaista yhteistyötä varsinkin nuorten kohdalla.

– Toivon, että poliisi olisi se viimeinen linkki ja ensikäyttäjien osalta. Tarvitaan varhaista puuttumista vanhemmilta, kouluilta ja kaikilta, jotka ovat nuorten kanssa tekemisissä, Savela vetoaa.