1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakolaisjärjestöt: Venäjällä ei ole oikeutta estää turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomeen

Suomeen pääsyä Venäjän puolella odottavilla on oikeus päästä Suomeen, sanovat Suomen Pakolaisapu ja Pakolaisneuvonta. Venäjän rajaviranomaisten on järjestöjen mukaan päästettävä heidät rajan yli, vaikka heillä ei olisi mitään voimassaolevia matkustusasiakirjoja.

Ulkomaat
turvapaikanhakijoita yön pimeydessä Kantalahdessa Venäjällä.
Ylen toimittaja tapasi turvapaikanhakijoita Kantalahdessa Venäjällä.Yle

Suomessa on ihmetelty sitä, miksi Venäjän viranomaiset päästävät Suomeen ihmisiä, joilla ei ole esimerkiksi Schengen- viisumia.

Asiakirjojen puute ei ole Suomen pakolaisjärjestöjen mukaan riittävä peruste sille, että Suomi vaatisi Venäjää estämään turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen. Venäjä on allekirjoittanut kansainvälisen pakolaissopimuksen, sanoo Pakolaisneuvonnan tiedottaja Sanna Rummakko.

Sopimuksen mukaan ihminen pitää päästää hakemaan turvapaikkaa siitä maasta, mihin hän haluaa mennä, hän sanoo. Näin siitä huolimatta, että hakija olisi oleskellut esimerkiksi Venäjällä jo pitkään tai vaikka hänellä ei olisi minkäänlaisia papereita.

Rummakon mukaan pakolaisten Suomeen tulon estäminen tarkoittaisi sitä, että Venäjä rikkoisi omia sitoutumuksiaan vastaan.

Sopimusten mukaan valtioiden pitäisi myös taata pakolaisille laillinen ja turvallinen matkustaminen niiden läpi. Tämä sopimuskohta ei ole pakolaisjärjestöjen mukaan suinkaan aina toteutunut edes Euroopassa, mikä on yksi syy siihen, että pakolaiset ovat turvautuneet salakuljettajien apuun.

Venäjällä arvellaan olevan jopa tuhansia, jotka pyrkivät turvapaikanhakijoiksi länteen. Venäjä on ollut suosittu määränpää käytännössä vain Ukrainan pakolaisille, mutta myös noin 2000 syyrialaista on saanut Venäjältä tilapäisen turvapaikan.

Venäjän kautta on tullut eniten pakolaisia Norjaan, joka haluaa nyt palauttaa tulijat Venäjälle.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tänään, että osa Norjaan ja ja Suomeen hakeutuvista pakolaisista on tullut Venäjälle joko töihin tai sukulaisia tapaamaan. Venäjän tulkinnan mukaan he ovat tulleet Venäjälle väärin perustein, jolloin Venäjän ei tarvitse ottaa heitä takaisin.

Suomi yrittää neuvotella Venäjän kanssa

Rajan takana odottavien tilanne on herättänyt huolta Suomen viranomaisissa. Tiedossa ei esimerkiksi ole, paljonko Suomeen haluavia on ja miten heistä Venäjällä huolehditaan.

Tilanteeseen haetaan selvyyttä tällä viikolla monella tasolla. Suomen sisäministeri Petteri Orpo tapaa tiistai-iltana venäläisen virkaveljensä Vladimir Kolokoltsevin.

Venäjällä rajavalvonnasta vastaa kuitenkin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB, eikä sisäministeriö.

Venäjän rajavartiopalvelu on jo vuosien ajan vakuuttanut, että se voi estää paperittomien ihmisten pääsyn rajavyöhykkeelle ja Suomeen. Nyt viranomaiset näyttävät muuttaneen käytäntöään.

Lue seuraavaksi