1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Presidentti Niinistö rajaratkaisuista: "Viisaampaa, ettemme paljon julista suunnitelmiamme"

Tasavallan presidentti ei ottanut kantaa mahdolliseen rajojen sulkemiseen. Sauli Niinistö vieraili tiistaina Lounais-Suomessa.

Tasavallan presidentti Saul Niinistö keskusteli yleisön kanssa Laitilassa. Kuva: Kati Rantala / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili tiistaina Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Keskustelunaiheena oli erityisesti turvapaikanhakijatulva.

Niinistö ei ollut halukas avaamaan suunnitelmia tarkemmin. Hän kertoi, että kun sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaavat venäläiset kollegansa tällä viikolla, ollaan otettu taas askel eteenpäin.

– Sen jälkeen olemme toivon mukaan viisaampia. Minusta on viisaampaa, ettemme kovin paljon julista suunnitelmiamme, Niinistö kommentoi.

Niinistö ei ota kantaa rajojen sulkemiseen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti aamulla järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että Venäjä ei ota vastaan turvapaikanhakijoita, jotka Norja haluaa palauttaa. Niinistö ei vielä ota kantaa siihen, voiko sama ongelma toteutua myös Suomen kohdalla.

– Ensimmäinen huolenaiheemme on se, että Venäjältä tulee turvapaikanhakijoita tänne. Palauttaminen on seurausta tälle, Niinistö sanoo.

Myöskään rajaliikenteen rajoittamiseen Niinistö ei ota kantaa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) totesi muutama päivä sitten, että jos turvapaikanhakijaliikenne ei lopu, voidaan Suomessa harkita jopa rajaliikenteen rajoittamista.

– Kävimme asiaa läpi viime viikon kokouksessa. Toimimme niin kuin olemme suunnitelleet ja katsomme asiaa uudelleen tapaamisten jälkeen, Niinistö sanoo.

Ilmassa toiveikkuutta Ukrainan tilanteen suhteen

Tiedotustilaisuudessa sivuttiin myös Ukrainan tilannetta. Suomen pohjoismaisen neuvoston valtuuskunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) väläytteli, että Venäjän pakotteita pitäisi höllentää, jotta Venäjä vastineeksi tiukentaisi rajaa.

– Ratkaisu Ukrainassa avaisi tietysti keskustelun pakotteiden poistamisesta. Vielä ratkaisua ei ole tullut. Haluan kuitenkin kertoa, että tapasin presidentti Porošenkon, ja hän oli – jos varovasti ilmaisen – jossain määrin toiveikkaampi kuin aikaisemmin. Se herätti minussakin toiveikkuutta, Niinistö toteaa.