Hyppää sisältöön

Saksan armeija Bundeswehr on rapakunnossa – suuri lisäsatsaus tulossa puolustukseen?

Saksan ilmavoimien nyrkistä, Tornado-hävittäjistä alle puolet on lentokunnossa. Maavoimilla on jatkuva kalustovajaus. Samalla varsinkin kansainvälisiä operaatioita on lisätty.

Asevelvollisuus lakkautettiin Saksassa vuonna 2011. Bundeswehr totuttelee olemaan ammattiarmeija. Sotilaiden värväämisessä on oma haasteensa. Kuva: Tomasz Waszczuk / EPA

Saksa aikoo sijoittaa 130 miljardia euroa asevoimiensa kehittämiseen seuraavan 15 vuoden aikana. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters Saksan hallituslähteisiin vedoten. Rahalla on tarkoitus ostaa kalustoa, joka parantaisi asevoimien valmiutta ulkomaisiin operaatioihin.

Kyse olisi puolustusmenojen suuresta lisäyksestä.

Saksan tämän vuoden puolustusbudjetti on runsaat 34 miljardia euroa. Vertailun vuoksi Suomen puolustusbudjetti on noin 2,6 miljardia. Jo viime vuonna Saksa päätti osoittaa puolustukseen 8 miljardia euroa lisää viidessä vuodessa.

Saksa käyttää rahaa puolustukseen selvästi vähemmän kuin Nato jäsenmailtaan edellyttää. Määrärahojen lisääminen ei ole vuosikausiin ollut poliitikkojen suosiossa. Säästöt ovat tuntuneet niin kaluston määrässä kuin kunnossakin.

Luftwaffe ei lennä

Saksan asevoimien huonosta tilasta on tullut tietoja peräperää. Usein ne liittyvät ilmavoimiin, Luftwaffeen.

Asevoimien sisäinen raportti totesi viime vuonna, että Saksan Tornado-hävittäjäpommittajista vain 44 prosenttia oli lentokunnossa. Asevoimien oma tavoite on, että ainakin 70 prosenttia kalustosta olisi toimintakunnossa.

Tornado on vanha konetyyppi, ja sen varaosien saannissa on ongelmia. Mutta myöskään uusia Typhoon-hävittäjiä ei ole saatu tilalle riittävän nopeasti.

Ilmakuljetuskapasiteetti on huono. Vanhoista C-160 Transall -kuljetuskoneista on kyennyt palvelukseen enää vain osa, ja uusi Airbus A400M -kuljetuskone on kärsinyt teknisistä ongelmista ja ollut myöhässä. Uusista NH90-helikoptereista on välillä ollut lentokunnossa vain neljä.

Luftwaffen Tornado-hävittäjiä kentällä. Tornadoista alle puolet on lentokunnossa. Kuva: Harald Tittel / EPA

Luudanvarret aseina

Noloin Bundeswehria koskevista paljastuksista oli epäilemättä se, kun saksalainen media kertoi, että viime vuonna Norjassa pidetyissä Nato-harjoituksissa saksalaisjoukoilta puuttui kolmannes konekivääreistä. Konekivääreitä markkeerattiin jopa mustilla luudanvarsilla, kertoo esimerkiksi Local.de nettijulkaisu.

Saksalla oli kylmän sodan aikana 3 500 taistelupanssarivaunua. Niiden määrää on aiottu pudottaa 225:een, mutta vähennyssuunnitelmia todennäköisesti tarkistetaan, ja joitakin varastoon pantuja Leopardeja otetaan taas palvelukseen.

Joka tapauksessa kalustoa on vain 70 prosenttia määrävahvuudesta, ja Bundeswehrin yksiköt lainailevat raskasta kalustoa toisiltaan.

Kaiken lisäksi Saksan armeijan vakioase, Heckler&Koch G36-rynnäkkökivääri on todettu huonoksi. Kuumetessaan se on epätarkka. G36 on päätetty korvata uudella aseella lähivuosina.

Syyriassa vain päivälentoja

Saksan asevoimat on osallistunut moniin operaatioihin ulkomailla. Suurimmat panostukset ovat olleet Kosovossa ja Afganistanissa. Lisäksi Saksan laivasto oli mukana merirosvojahdissa Somalian vesillä. Sielläkin alusten helikopterit lakkoilivat, eikä alustarkastuspartioita aina saatu liikkeelle.

Syyrian taivaalle Luftwaffe sai liikkeelle vuoden vaihteessa muutaman Tornado-hävittäjän tiedusteluversion - vastauksena Ranskan avunpyyntöön Isisin vastaisessa taistelussa. Tosin Saksan Tornadot eivät voi lentää yöllä, koska liian kirkkaat ohjaamovalot häikäisevät lentäjää.

Saksan armeija osallistuu useisiin kansainvälisiin tehtäviin. Kuvassa saksalaissotilas kouluttaa Irakissa kurditaistelijoita käyttämään saksalaista MG3-konekivääriä. Kuva: Maurizio Gambarini / EPA

Balteille avuksi?

Saksassa keskustelua maan asevoimien tilasta on herättänyt paitsi terrorismi ja taistelu Isisiä vastaan, myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut tietoisuus, että sota voi tulla taas Eurooppaankin.

Saksan armeijan yksiköt yhdessä hollantilaisten yksiköiden kanssa muodostavat Naton uuden "erittäin korkean valmiuden taisteluosaston". Sen tarkoituksena olisi rientää apuun Baltian maille, jos Venäjä hyökkää niihin, kertoo The German Times Online.

Julkaisun mukaan ajoneuvo- ja asepula saattaa uhata taisteluosaston muodostamista. Saksalaiset poliitikot ovat varoittaneet, että armeija ei pysty edes täysipainoiseen Naton keihäänkärkiyksiköiden harjoitteluun.

"Toiminnan rajat vastassa"

Asevoimien rahoituksen vähyydestä ja tehtävien lisääntymisestä varoitti tiistaina raportissaan myös liittoparlamentin puolesta asevoimia valvovan komitean puheenjohtaja Hans-Peter Bartels.

Hänen mukaansa voimavarojen rajat on saavutettu nyt, kun Afganistanissa olevia saksalaisjoukkoja jopa suurennetaan, uusia lähetetään Maliin, ja kotimaassa armeija on kutsuttu apuun auttamaan pakolaisten vastaanotossa.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on luvannut, että Saksa ottaa suuremman vastuun kansainvälisessä kriisinhallinnassa.