Kaikki perhot eivät ui virtavesiin – sitojamestarin taidonnäytteet esillä taulussa

Kuusamolaisen kalamiehen kokoelma hämmästyttää harrastajakavereita. Suuria saaliita harvinaisuuksilla ei houkutella. Yksi harvinaisuus joukossa on ennen sotia sidottu perho.

Kotimaa
Jouni Ronkainen, kuusamolainen perhonsitoja
Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamolainen Jouni Ronkainen esittelee satojen perhojen kokoelmaansa, joita hän ei koskaan tule uittamaan virtavesissä. Eikä minkäänlaisissa muissakaan vesissä kalastuksen merkeissä.

Ronkaisen perhokokoelmasta löytyy muutamia perhoja, jotka saavat asiasta perillä olevien kulmakarvat kohoilemaan. Vanhin lienee muuan guttisilmäinen perho, joka on sidottu Ronkaisen arvion mukaan pitkän matkaa ennen Suomen viime sotia.

Niitä vain tupsahtaa silloin tällöin esille. Perhoja voi löytyä esimerkiksi joistakin jäämistöistä, joiden haltijat niitä minulle tarjoavat.

Jouni Ronkainen

– Kokoelmasta löytyy toki paljon nuortenkin sitojien perhoja. Kun tapaan sitojakavereita nykyisin, pyydän yleensä pari perhoa heiltä mukaani, Ronkainen kertoo.

– Mutta kun haltuunsa saa jonkun suomalaisen vanhan sitojamestarin, kuten Matti Tiitolan tai Erkki Vaalaman tekemän perhon, se on aina tapaus, Ronkainen toteaa.

Martti Tiitolan sitomista 30 perhosta Jouni Ronkainen on tehnyt taulun.

– Tarkoitus olisi tehdä vastaavia tauluja enemmänkin. Sen jälkeen näitä perhoja voisi laittaa esille laajemmin.

Perhoja löytyy usein sattumalta

Kymmenen vuotta sitten perhosidonnan Suomen mestaruuden voittanut Ronkainen kertoo perhokokoelmansa karttuvan usein sattumien myötä.

– Niitä vain tupsahtaa silloin tällöin esille. Perhoja voi löytyä esimerkiksi joistakin jäämistöistä, joiden haltijat niitä minulle tarjoavat.

Ronkainen on innokas kalamies. Tosin perhon sitojana hän kertoo laiskistuneensa viime vuosina.

– Nykyvuosina olen ehtinyt sitoa vain pari-kolmesataa perhoa vuosittain. Omaan ja kavereiden käyttöön, Ronkainen naurahtaa.

Perhojen lisäksi Ronkaisen arkistosta löytyy Kuusamon Uistimen vanhaa uistintuotantoa. Esimerkkinä harvinaisuudesta hän mainitsee hallussaan olevan peltivaapun – prototyypin, joka ei ole koskaan päässyt uistintehtaan sarjatuotantoon.