Talojen remonttibuumi hiipui – puoliksi korjattuja unelmia palautuu välittäjille

Huonokuntoiset talot käyvät kaupaksi, kun hinta on sopiva. Suomalaiset haluavat nyt helppoutta eli talon, jota ei tarvitse remontoida lattiasta kattoon.

talous
Punainen omakotitalo lumisessa maisemassa.
Yle

Remonttia vaativien talojen suosio kiinteistömarkkinoilla on laskenut. Kiinteistönvälitysfirmoista kerrotaan, että enää ei etsitä huonokuntoisia projektikohteita vaan helppoutta. Saneerausta vaativat kohteetkin käyvät kaupaksi, jos remontin tarve on otettu huomioon hinnassa.

Vielä muutama muutama vuosi sitten talonostajat hankkivat innolla huonokuntoisia taloja, jotka vaativat paljon remontointia. Nyt noita projektitaloja on jopa palautunut takaisin myyntiin kiinteistönvälittäjille. Remontti on jäänyt kesken.

Suurin osa asunnoista ja taloista vaihtaa omistajaa Kiinteistömaailman, Huoneistokeskuksen ja OP-Kiinteistökeskuksen kautta. Ketjujen pirkanmaalaisten edustajien mielestä kiinteistökaupassa on siirrytty parin viime vuoden aikana tunneostamisesta tarveostamiseen.

– Asuntokauppaa tehdään silloin kun synnytään, kuollaan, rakastutaan ja taas uudelleen rakastutaan, myyntijohtaja Hannu Ala-Pässäri Tampereen Huoneistokeskuksen toimistoilta kiteyttää.

Sisustuslehtishoppailu historiaa

Oman kodin ostamista ei enää aloiteta sisustuslehden sivuilta samaan tapaan kuin muutama vuosi sitten. Esimerkiksi vanhat rintamamiestalot käyvät kaupaksi ostajille, jos tilat, sijainti ja kiinteistö kokonaisuutena sopivat kriteereihin.

Asuntokauppaa tehdään silloin kun synnytään, kuollaan, rakastutaan ja taas uudelleen rakastutaan.

Hannu Ala-Pässäri

– Sellaista tunnelmallista, kaikki seinät avattua ja valkoiseksi maalattua talon ostamista ei ole enää, Kiinteistömaailma Tampere Ratinan yrittäjä Misa Roito kertoo ja viittaa sisustuslehtien sivuilta kopioituun maalaisromanttiseen kuvastoon.

Eniten kysyntää on asunnoista, joita ei tarvitse remontoida lattiasta kattoon.

– Helppoutta ostetaan enemmän, mutta kyllä niitä saneeraajia ja remontoijiakin on edelleen liikenteessä, Pirkan OP-Kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Topi Salmi sanoo.

Viime vuosina ostajat ovat tulleet tietoisemmiksi remontoinnin kustannuksista. Kiinteistövälittäjät allekirjoittavat, että huonokuntoinenkin talo on helppo myytävä, kun hinta on kohdillaan.