1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aftonbladet: Ruotsissa on myyty tonneittain ulkomaista lihaa kotimaisena

Huijauksen epäillään jatkuneen vuosia. "Emme ole koskaan aiemmin törmänneet näin laajamittaiseen ja järjestelmälliseen huijaukseen", sanoo Daniel Selin ympäristöhallinnosta Aftonbladetille.

Kuva: Arja Lento / Yle

Ruotsissa on paljastunut laaja lihahuijaus, jossa ulkomaalaista lihaa on myyty ruotsalaisena, kertoo sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Elintarvikevalvonnan osastopäällikkö Daniel Selin ympäristöhallinnosta kertoo lehdelle, että huijauksen epäillään jatkuneen vuosia.

Huijauksesta epäillään kahta gotlantilaista elintarvikeyritystä, Gothemsgårdenia ja Gotland K&D:tä. Ympäristöhallinnon mukaan 23 tonnia ulkomaista lihaa myytiin ruotsalaisena kuuden viikon aikana vuoden 2015 lopulla. Lisäksi yhdeksän tonnia lihaa myytiin ympäristömerkittynä, vaikka liha ei täyttänyt merkin ehtoja.

– Siitä tulee satoja tonneja vuodessa, kyse on valtavista määristä. Emme ole koskaan aiemmin törmänneet näin laajamittaiseen ja järjestelmälliseen huijaukseen, Selin sanoo Aftonbladetille.

Ostivat ulkomaista, myivät ruotsalaista

Selinin mukaan epäillyistä yrityksistä toinen on ostanut ulkomaista lihaa ja toinen ruotsalaista. Sen jälkeen lihat on sekoitettu, ja kaikki on myyty ruotsalaisena. Ulkomaisen lihan joukossa on ollut ainakin saksalaista ja hollantilaista lihaa.

– Tämä on petosta, ruokahuijausta puhtaimmillaan, sanoo Selin.

Ruotsin ympäristöhallinto haluaa kieltää epäiltyjä yrityksiä tuottamasta ja myymästä elintarvikkeita.

Aftonbladet kirjoittaa, että yritysten omistajien mielestä kyse on erehdyksestä. Yritykset ovat lehden mukaan vahvistaneet ympäristöhallinnolle, että tapahtumien kulussa ja myydyn lihan määrässä on epäselvyyksiä, mutta syyksi kerrotaan huolimaton kirjanpito.

Väärin alkuperämerkinnöin myyty liha on ollut enimmäkseen naudan jauhelihaa ja ruhonosia, mutta Aftonbladetin mukaan kukaan ei tiedä tarkasti, mistä kaikista tuotteista on kyse. Selin kertoo, että tuotteita on päätynyt kauppojen lisäksi koulujen, sairaaloiden ja ravintoloiden keittiöihin kaikkialla Ruotsissa.

– Myynnissä voi edelleenkin olla väärin merkinnöin varustettuja tuotteita, Selin sanoo lehdelle.

Aftonbladet ei ole tavoittanut yritysten omistajia kommentoimaan asiaa.