Laaja suomalaistutkimus: rintaruokinta ei suojaa lasta diabetekselta

Tutkimuksessa on saatu näyttöä virusten yhteydestä sairastumiseen. Lääke tai rokote kuitenkin antavat vielä odottaa itseään.

terveys
Nainen imettää vauvaa.
Marja Airio / Lehtikuva

Ykköstyypin diabeteksen synnystä on saatu paljon uutta tietoa yli 20 vuotta käynnissä olleesta DIPP-tutkimuksesta. Vuonna 1994 aloitetussa laajassa seurantatutkimuksessa on ollut mukana jo yli 15 000 lasta Oulun, Tampereen ja Turun keskussairaaloista.

Lapset otetaan seulontaan vastasyntyneinä. Tutkimusta johtajavan professorin Mikael Knipin mukaan seuranta osoittaa, että diabeteksesta alkaa ilmaantua merkkejä jo varhain.

– Diabetes saattaa alkaa kehittyä jo alle 1-vuotiaalle vauvalle.

Tautiprosessi käynnistyy hyvin varhain.

Mikael Knip

Diabeteksen syitä on etsitty mm. ravinnosta. Knipin mukaan tutkimus kuitenkin kumoaa arvelut siitä, että esimerkiksi rintaruokinta suojaisi tyypin yksi diabetekselta. Myöskään D-vitamiin vajaus ei näytä lisäävän lasten sairastumisriskiä.

Tutkimus mittaa vasta-aineiden ilmaantumista

DIPP-tutkimuksessa mitataan niin sanottujen autovasta-aineita, jotka ilmaantuvat verenkiertoon, kun diabetesriski nousee.

– Tautiprosessi käynnistyy hyvin varhain ja yleensä jo vuosia ennen kuin tulee oireita taudista. Siinä on ensin hiljainen jakso, joka keskimäärin kestää noin kolme vuotta.

Mutta mikä diabeteksen lopulta laukaisee? Knipin mukaan diabetes on monitekijäinen sairaus.

Voi olla, että osalla lapsista virusinfektio toimii käynnistävänä tekijänä.

Mikael Knip

– Pohjalla on perinnöllinen alttius, mutta lisäksi tarvitaan tekijä tai tekijöitä, jotka käynnistävät prosessia ja ajavat prosessia eteenpäin.

Käynnistävä tekijä voi olla hyvinkin tavallinen virus. Knip sanoo, että tutkimuksessa on saatu kiistatonta näyttöä siitä, että esimerkiksi tiettyjen enterovirusinfektioiden ja diabeteksen ilmaantumisen välillä on ajallinen yhteys.

– Tutkimuksessamme on osoitettu, että on selkeä ajallinen yhteys tiettyjen virusinfektioiden ja autovasta-aineiden ilmaantumisen välillä. Voi olla, että osalla lapsista virusinfektio toimii käynnistävänä tekijänä.

Enterovirukset ovat yleisiä, ja valtaosa niiden aiheuttamista infektioista on oireettomia tai vähäoireisia. Enterovirus voi kuitenkin aiheuttaa aivokalvotulehdusta, sydänlihastulehdusta, enterorokkoa ja muita ihottumatauteja sekä vastasyntyneelle yleistyneen infektion.

Seurantaan osallistuminen auttaa sairastuvia

DIPP-tutkimuksen perimmäisenä tavoitteena on kehittää lääke tai rokote, jolla diabetesta voidaan hoitaa tai ehkäistä. Tutkimuksessa on esimerkiksi selvitetty, voidaanko nenäsumutteella vähentää perinnöllisen alttiuden omaavien lasten sairastumisriskiä.

Lapsille annettiin nenän kautta kerran päivässä insuliinia. Ideana oli tutkia, vähentääkö insuliini oman elimistön hyökkäyksiä insuliinia tuottavia soluja vastaan. Hoidolla ei kuitenkaan ollut tehoa.

Vuosikymmeniä tutkimuksen parissa uurastanut professori ei kuitenkaan myönnä, että tutkimus turhauttaisi. Tutkimuksen positiivisiin tuloksiin kuuluu ainakin se, että seulontaan osallistuneet hyötyvät, jos diabetes puhkeaa.

– Diabeteksen tuleminen voidaan todeta varhaisemmin ja se tarkoittaa sitä, että aineenvaihduntahäiriötä, joka usein todetaan lapsella diagnoosivaiheessa ei pääse kehittymään. Silloin alkuhoito on helpompaa, Knip sanoo.

Yksi seulonnasta hyötyneistä on kakkosluokkalainen Tuukka Jaatinen Lempäälästä. Pienen Lego-pojan elämästä voit lukea tästä.