Mihin Paavo Väyrynen pyrkii? "Ei ole muuta tavoitetta kuin valta"

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen yllätti ilmoittamalla vetäytyvänsä puoluepolitiikasta. Politiikan kommentaattori pitää ilmoitusta sodanjulistuksena keskustan puoluejohdolle.

Kotimaa
Paavo Väyrynen
Paavo VäyrynenVesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi maanantaina vetäytyvänsä kaikista keskustan puolue-elimistä, koska kokee ettei hänellä ole mahdollisuuksia vaikuttaa puolueeseen tai puolueen kautta.

Konkaripoliitikko sanoo nyt keskittyvänsä europarlamentaarikon työhön ja etsiytyvänsä yhteistyöhön muiden EU-kriitikoiden kanssa yli puoluerajojen.

Keskustaa johtaa Väyrysen mukaan epäpyhä valtapoliittinen liittouma, jossa linjan määräävät liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja.

Puoluepolitiikkaa pitkään seurannut tietokirjailija Risto Uimonen näkee Väyrysen ulostulossa sodanjulistuksen pääministeri Sipilälle.

Väyrysen väite siitä, että perinteisen keskustapolitiikan kannattajat on pantu sivuun, on isku Sipilän vyön alle, arvioi Uimonen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Väyrysen toiminnassa hän näkee yhtäläisyyksiä 1990-luvulle ja Esko Ahon hallituksen kriiseihin.

–Tuolloinhan Väyrynen sydämistyi kun ei saanut pääministeriyttä ja oli kaksi kertaa mukana operaatiossa, jolla yritettiin kaataa hallitusta. Sitten hän vielä kolmannen kerran yritti kaataa hallitusta lähtemällä ulkoministerin paikalta.

– Sen taistelun hän kuitenkin hävisi ja eristäytyi eurojäsenyyden kannattajaksi, totesi Uimonen.

"EU-kriittisyys kuplii pinnan alla"

Keskustan entinen puoluesihteeri, tietokirjailija Jarmo Korhonen näkee Väyrysen peräänkuuluttaman EU-vastaisuuden kuplivan muissakin puolueissa kuin keskustassa. Taustalla on edelleen jatkuva talouskriisi, pohti Korhonen Ykkösaamussa.

– Meneillään on kahdeksas lamavuosi. Kansantalous ei kasva, työttömyys sen sijaan kasvaa räjähdysmäisesti. Väyrynen näkee että euroratkaisu aiheutti tilanteen, jossa Suomella ei ole keinoja selvitä kriisistä. Hän näkee että keskustan nykyisellä politiikalla se ei tule onnistumaan.

– Tämä kriittinen linja kuplii kaikissa puolueissa. Perussuomalaisissa se näkyy kannattajien katoamisena, arvioi Korhonen.

Väyrysen puoluejohtoon kohdistaman kritiikin ja ilmoituksen tavoitella EU-vastaista kansanliikettä Korhonen näkee aikaisemman toiminnan jatkumona.

– Väyrysen tavoite on Suomen linjan muuttaminen. Jos aikoo muuttaa politiikkaa, pitää myös olla valtaa. Eihän Väyrysellä ole ollut muuta tavoitetta kuin valta. Samalla tavalla kuin Sipilällä ja keskustan cityliberaaleilla.

"Keskustassa tuskin hajaannusta"

Väyrysen tavoittelema EU-vastainen kansanliike tuskin johtaa hajaannukseen keskustan sisällä, arvioi Risto Uimonen.

– Hänhän on monta kertaa pyrkinyt puolueen johtoon sen jälkeen kun hän siitä luopui, mutta ei ole saanut kannatusta. Hän on valinnoissa aina hävinnyt ja hänen linjansa ei ole johtanut mihinkään.

Uimonen yhtyy näkemykseen, että EU-kriittisyys lisääntyy ja kuplii monessa puolueessa pinnan alla. Ajatus puoluerajat ylittävästä EU-kriittisestä kansanliikkeestä vaikuttaa kuitenkin kaukaiselta.

– Hän ei aio erota puolueesta, joten miten hän ajattelee kaappaavansa muista puolueista ihmisiä kansanliikkeeseensä.

– Väyrynen katsoo tätä valtapoliittisesti, niin kuin hänen tyylinsä on. Hän on valtapoliitikko, joka ei päässyt ministeriksi ja siitä on seurannut tämä prosessi, jonka keskellä nyt olemme.