Tanskan parlamentti hyväksyi "korulain": Turvapaikanhakijoiden omaisuutta saa takavarikoida

Perheenyhdistäminen vaatii jatkossa pidemmän odotusajan useimmilta hakijoilta.

Ulkomaat
Lähikuva Jensenistä ja Støjbergistä istumassa EU-lipun edessä.
Ulkoministeri Kristian Jensen ja maahanmuuttoministeri Inge Støjberg selittivät Tanskan kiristynyttä turvapaikkapolitiikkaa europarlamentille maanantaina Brysselissä. Olivier Hoslet / EPA

Tanskan kansankäräjät on hyväksynyt maahanmuuttolain tiukentamisen suurella enemmistöllä. Lakia kannatti 81 istunnossa olleista 109 kansanedustajasta.

Tanskalaismediassa "korulaiksi" ristityn kiistellyn lakimuutoksen jälkeen turvapaikanhakijoilta voidaan takavarikoida käteisvarat ja arvotavarat, joiden arvo ylittää 10 000 kruunua eli noin 1 300 euroa. Vihkisormukset ja muut tunnearvoltaan erityisen tärkeät korut on luvattu säästää.

Laki myös hankaloittaa perheenyhdistämisiä. Suurin osa voi jatkossa jättää perheenyhdistämishakemuksen vasta oleskeltuaan Tanskassa kolme vuotta.

Muutos koskee esimerkiksi niitä Syyrian pakolaisia, jotka ovat lähteneet maastaan sotatilanteen pelottamina. Vain ne, joihin hengenvaara on kohdistunut henkilökohtaisesti, voivat yhä anoa perheensä yhdistämistä oltuaan Tanskassa vuoden.

Keskustaoikeistolaisen Venstre-puolueen muodostaman vähemmistöhallituksen lisäksi lain kannalle asettuivat Tanskan kansanpuolue, liberaalit, konservatiivit ja suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet lakia.

Lähteet: Reuters, AFP