Tarastin malli panee pelastusalueita uusiksi – pelastuslaitokset kumppanijahtiin

Selvitysmies Laurin Tarastin paketoima hallintouudistus tuo alueellisille pelastuslaitoksille pähkinän purtavaksi. Kun maakuntia on tulossa 18, pelastusalueita onkin 12. Nykyisin niitä on 22. Maakunnissa joudutaan miettimään, minne mennään ja kenen kanssa.

kuntapolitiikka
Kuvassa paloautoja ja muuta pelastuskalustoa paloasemalla
Kia-Frega Prepula / Yle

Pohjalaismaakunnissa on tällä hetkellä kolme pelastuslaitosta. Nyt Tarastin paperit tuovatkin uutta pohdittavaa.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastusjohtaja Jaakko Pukkisen mukaan jo syksystä lähtien on ollut selvää, että pelastuslaitokset ovat mukana maakuntamallissa. Asioita on valmisteltu yhdessä Keski-Pohjanmaan liiton ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Nyt hommaa joudutaan miettimään uudelleen.

– Jos olisi ollut 18 maakuntaa, malli olisi ollut ihan selvä. Mutta nyt, kun pelastusalueita tuleekin 12, mikä on lopullinen alue?

Pukkisen mukaan Keski-Pohjanmaalla aprikoidaankin nyt, muodostavatko kolme pohjalaismaakuntaa yhteisen alueen, vai tehdäänkö yhteistyötä pohjoisen suuntaan Kalajokilaaksoon päin.

– Tässä vaiheessahan ei ole selkeää kantaa siitä, millaisia yhteisalueita muodostetaan. Onko Pohjanmaalla kolme vai kaksi aluetta? Meillähän on kuitenkin jo yhteinen poliisilaitos ja hätäkeskus Pohjanmaan suuntaan. Tässä on monta asiaa vielä mietittävänä.

Pukkisen mukaan paloasemaverkosto säilyy ennallaan. Se, millaisia pelastusalueita maahan muodostetaan, on poliitikkojen asia.

– Se on poliittinen päätös, me emme voi sitä laitoksilla miettiä. Päättäjät päättävät

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksessa on hieman yli sata työntekijää. Tällä hetkellä sen toimialue ulottuu kahden maakunnan alueelle.

Hallitus käsitteli Lauri Tarastin esitystä ensimmäisen kerran tiistaina.