Oikeuskansleri näpäyttää ulkoministeriötä: Marjanpoimijoiden viisumeja ei voi jättää käsittelemättä resurssipulan takia

Bangkokin-suurlähetystö ei ollut käsitellyt thaimaalaisten marjanpoimijoiden viisumihakemuksia vaaditussa määräajassa. Oikeuskansleri korostaa, että ulkoministeriön pitää osoittaa riittävästi resursseja lakisääteisten tehtävien hoitamiseen.

Kotimaa
Thaimaalainen marjanpoimija poistaa roskia mustikkaämpäristä.
Antti Kolppo / Yle

Oikeuskansleri huomauttaa Suomen Bangkokin-suurlähetystöä thaimaalaisten marjanpoimijoiden viisumien käsittelystä.

Suurlähetystö oli suosittanut kantelijan yritykselle, että yhtiö kutsuisi 105 marjanpoimijaa Suomeen vuonna 2013. Yrityksen mielestä se tarvitsi poimintakaudelle 210 ihmistä. Yritys oli toimittanut suositellun 105 poimijan viisumihakemukset edustustoon toukokuun alussa, jonka jälkeen lähetystö oli kertonut, että loppujen 105 poimijan hakemukset voi jättää toukokuun loppupuolella.

Noin kuukauden päästä tästä lähetystö kuitenkin ilmoitti, ettei se resurssipulan takia pysty käsittelemään loppuja viisumihakemuksia määräaikaan mennessä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan Bangkokin-suurlähetystö ei ole noudattanut viisumien käsittelyssä hyvän hallinnon periaatteita ja velvollisuuttaan käsitellä viisumihakemukset säännösten mukaisessa määräajassa.

Viisumihakemukset pitää käsitellä pääsääntöisesti 15 vuorokaudessa. Nyt hakemukset palautettiin hakijoille yli kuukauden kuluttua niiden jättämisestä.

Oikeuskansleri muistuttaa ratkaisussaan (siirryt toiseen palveluun), että viisumihakemusten käsittely on suurlähetystön lakisääteinen tehtävä, jota ei voi laiminlyödä sen takia, että resurssit eivät ole riittävät.

Suurlähetystö oli toiminut vastoin viisumisäännöstöä jättäessään kokonaan käsittelemättä kantelussa tarkoitetut viisumihakemukset. Hakijoilla ei myös ollut valitusmahdollisuutta, koska hakemuksia ei käsitelty.

Jonkasta lähetystön olisi lisäksi hyvän hallintotavan mukaisesti pitänyt perustella yritykselle, miksi se suosittaa toivotusta selvästi poikkeavaa viisumien määrää.

Hän korostaa, että suurlähetystön ja ulkoministeriön pitää osoittaa riittävästi resursseja lakisääteisten tehtävien hoitamiseen.

Oikeuskanslerin mukaan marjanpoimijoiden saapuminen Suomeen loppukeväästä ja alkukesästä on hyvin viranomaisten tiedossa etukäteen.