TS: Meyerin Turun telakalla yt-neuvottelut – Tallink ei tilaakaan toista laivaa?

Yt-neuvottelut herättävät huolta siitä, ettei Tallink-Silja aiokaan tilata toista laivaa Turun telakalta. Turun Sanomien mukaan lomautussuunnitelmat raivostuttavat telakan työntekijöitä.

Turun Meyerin telakalla vallitsee täystyöllisyys vuosiksi eteenpäin. Kuva: Nora Engström / Yle

Telakkayhtiö Meyer Turku on aloittanut yt-neuvottelut maanantaina, kertoo Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Meyer aikoo lomauttaa sata henkeä terästuotannostaan ensi kesänä. Telakalle on odotettu Tallink-Siljan tilausta toisesta matkustajalautasta, jonka terästyöt piti aloittaa juuri samaan aikaan.

Yt-neuvottelut herättävät lehden mukaan spekulaatioita siitä, ettei varustamo aiokaan tilata toista laivaa Turun telakalta. Tallinkin pitäisi päättää laivaoptiostaan pian, jotta se saadaan rakennettua aikataulussa.

Turun Sanomat kertoo, että Tallinkin tilaushaluihin voi vaikuttaa se, että varustamo joutuu ottamaan Silja Europan takaisin käyttöönsä. Australiassa vuokrattuna ollut laiva vaatii kalliin remontin ennen kuin se palaa keväällä liikennöimään Helsingin ja Taliinnan välille. Silja Europa on ollut pitkään myynnissä, mutta se ei ole kiinnostanut ostajia.

Meyer Turusta kerrotaan, että telakan tilauskirjan hyvästä tilanteesta huolimatta osaan tuotantoa osuu hiljainen kohta, ja tämän johdosta käynnistettiin yt-neuvottelut. Yhtiön varatoimitusjohtaja Tapani Pulli vakuuttaa, että kyse on vain väliaikaisesta vaiheesta ennen syksyn tuotantonousua.

"Telakka vihaa henkilöstöään"

Turun Sanomien mukaan lomautusaikeet raivostuttavat telakan työntekijöitä.

– Töitä olisi valtavasti, mutta kaikki otetaan ulkopuolelta. Tuntuu siltä, että kaikille muille riittää töitä paitsi telakan omalle väelle. Tässä on tullut jopa tunne, että telakka vihaa henkilöstöään, Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto kuvailee väen tuntoja.

Aalto harmittelee myös, että yt-neuvotteluja käydään jälleen telakan omistajan vaihtumisesta ja tilauskannan parantumisesta huolimatta.

Terästuotannossa työskentelee lähes 500 työntekijää. Meyerin Turun telakalla on työntekijöitä yhteensä noin 1 500.