1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yksi kuollut asemiesten johtajan pidätyksessä Oregonissa

Karjatilalliset olivat pitäneet hallussaan valtion rakennuksia Yhdysvaltain Oregonissa yli kolmen viikon ajan. Poliisi pidätti yhteensä seitsemän henkilöä ja pidätyksen yhteydessä kuoli yksi ihminen ja haavoittui toinen.

Ulkomaat
Miehiä puhumassa toimittajille.
Kansallispuiston rakennuksia hallussaan pitäneiden joukkion johtaja Ammon Bundy (oik.) puhui toimittajille 4. tammikuuta.Rob Kerr / AFP / Lehtikuva

Yksi ihminen on kuollut ja toinen haavoittunut Yhdysvaltain Oregonissa kansallispuiston hallintorakennuksen vallanneiden, aseistautuneiden karjatilallisten johtajan pidätyksen yhteydessä, liittovaltion poliisi FBI kertoo.

FBI pidätti joukon johtajan ja useita muita joukkioon kuuluneita liikennepysäytyksen yhteydessä tiistaina. Joukko muita valtaajia pitää edelleen hallussaan kansallispuiston rakennusta ja viranomaiset piirittävät taloa. Rakennuksissa edelleen sisällä olevien valtaajien määrästä ei ole tietoa.

Pidätyksen yhteydessä kuollut oli yksi joukkiosta. Haavoittuneen henkilön vammat eivät ole vakavia. Hän on joukon johtajan veli.

Liittovaltion poliisin ja Oregonin osavaltion poliisin yhteistyössä tekemän pidätyksen yhteydessä ammuttiin laukauksia, mutta viranomaiset eivät kertoneet, kumpi puoli avasi tulen ensin.

Yhteensä seitsemän pidätetty

Tietojen mukaan pidätetyt olivat matkalla kokoontumiseen paikallisten asukkaiden kanssa puhuakseen heidän kanssaan näkemyksistään alueen maiden käytöstä. Paikalle oli saapunut uutistoimisto AP:n mukaan satoja ihmisiä.

Paikallisten liikenneviranomaisten mukaan alueella kuleva valtatie on suljettu kymmenien kilometrien pituudelta.

Liikennepysäytyksen yhteydessä poliisi pidätti joukon johtajan lisäksi neljä muuta ihmistä. Lisäksi yksi joukkoon kuulunut pidätettiin toisaalla puolitoista tuntia myöhemmin ja tämän jälkeen vielä yksi. Yksi joukkion jäsenistä antautui myöhemmin poliisille ja myös hänet pidätettiin. Kaikki pidätetyt saavat liittovaltiotason syytteet.

Aseistautunut joukkio otti tammikuun alussa haltuunsa liittovaltion rakennuksen Oregonin osavaltiossa. Mielenosoittajajoukko vastusti kahden paikallisen karjatilallisen Dwight Hammondin ja Steven Hammondin saamaa vankeusrangaistusta.

Ihmiset alkoivat turhautua valtauksen jatkumiseen

Vallattu talo oli paikallisen kansallispuiston hallintorakennus. Valtaajat vaativat liittovaltiota vapauttamaan kaksi tuhopoltosta vankilaan määrättyä miestä ja luovuttamaan kansallispuiston maat paikallisille tilallisille.

Valtaajien johtajan mukaan he toimivat puolustaakseen karjatilallista, joka halusi laiduntaa karjaansa liittovaltion omistamilla mailla. Hallituksen Yhdysvaltain länsiosissa omistamista maista käyty kiista on kestänyt aiemmin jo vuosia ja se kärjistyi rakennuksen valtaukseen.

Viranomaiset olivat aiemmin pysytelleet matkan päässä vallatusta rakennuksesta toivoen voivansa välttää aseellisen yhteenoton. Alueen asukkaat ovat toisaalta sekä sympatisoineet valtaajia, mutta samalla he ovat olleet turhautuneita valtauksen jatkumiseen.

Paikallinen pormestari sanoi, että hänen mielestään ihmisten kärsivällisyys alkoi olla lopussa ja he toivoivat piirityksen päättymistä ja valtaajien poistumista. Viime viikolla myös Oregonin osavaltion kuvernööri sanoi saaneensa tarpeekseen piirityksestä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi