Pohjoiskarjalaiset vähenevät – syntyvyys selvässä laskussa

Pohjoiskarjalaisia oli joulukuun lopussa 164 744. Määrä on reilut 500 edellisvuotta vähemmän. Muutosta selittävät monet seikat, mutta yksi selkeä tekijäkin löytyy. Maakunnassa syntyi historiallisen vähän lapsia.

Pohjois-Karjala
Kadulla kävelijöitä
YLE

Pohjoiskarjalaisten määrä vähenee. Maakunnassa oli tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan joulukuun lopussa 164 744 asukasta. Määrä on 514 edellisvuotta vähemmän. Väestökehitys on ollut yhtä heikkoa tilastokeskuksen mukaan viimeksi vuonna 2008.

Tilastokeskuksen mukaan muutos selittyy monella tekijällä kuten luonnollisella väestömuutoksella, maan sisäisellä muutolla ja siirtolaisuudella. Lukuihin vaikuttaa myös se, että syntyvyys jäi historiallisen alhaiseksi vuonna 2015. Pohjois-Karjalassa syntyi viime vuonna 1 478 lasta. Määrä on 7 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin viimeisen viiden vuoden aikana.

Maan rajojen ylittävässä muutossa maakunta jäi plussalle. Ulkomailta muuttavien määräkin oli kuitenkin vuonna 2015 viime vuosia vähäisempää. Maan sisäinen muuttoliike kasvoi, mutta lopputulemana maakunnasta lähti enemmän väkeä kuin mitä tuli.

Joensuun seudulla asukasluku kasvoi

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on tarkastellut väestökehitystä seutukunnittain. Joensuun seudulla asukasmäärä kasvoi viime vuonna 256 asukkaalla. Viimeisten viiden vuoden aikana kasvua on ollut keskimäärin noin 400 asukasta.

Pielisen Karjalassa väki väheni 471 asukkaalla, kun viime vuosi vähennystä on ollut keskimäärin noin 250 asukasta vuodessa. Keski-Karjalassa väki väheni suunnilleen saman verran kuin aiempina vuosina. Keskikarjalaisten määrä väheni viime vuonna noin 300:lla.

Asukasluku kasvoi viime vuonna ainoastaan Joensuussa ja Kontiolahdella vuoteen 2014 verrattuna. Suhteellisesti eniten asukkaita menettivät Ilomantsi, Lieksa ja Rääkkylä.