Sankarihautausmaata aiotaan kunnostaa kesällä Joensuussa

Joensuussa ryhdytään kunnostamaan valtakunnallista sankarihauta-aluetta kesällä. Alueella on tehty perusparannustöitä viimeksi 1970-luvulla. Kunnostusurakan kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Joensuun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä on varautunut maksamaan puolet kuluista, loppusummaa toivotaan Joensuun kaupungilta.

sankarihauta
Sankarihautoja Joensuun hautausmaalla
Joensuun hautausmaalla oleva sankarihauta-alue on päässyt nurmettumaan. Pekka Sivukari / Yle

Joensuun valtakunnallista sankarihauta-aluetta aiotaan kunnostaa kesällä. Joensuun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto on hyväksynyt alueen kehittämis- ja kunnostussuunnitelmat.

Seurakuntayhtymä on varannut urakkaan 50 000 euroa. Töiden toteutuminen vaatii kuitenkin sen, että Joensuun kaupunki osallistuu kustannuksiin samalla summalla, koska koko hankkeen kustannusarvio on 100 000 euroa.

Sankarihauta-alueella on tehty perusparannustöitä viimeksi 1970-luvun alussa. Sen jälkeen muun muassa liuskekivipolut ovat nurmettuneet. Tämän vuoksi alueen kunnossapito on hankalaa.

Tavoitteena on luoda sankarihauta-alueesta rauhallinen ja sommittelultaan selkeä, jolloin myös alueen hoito helpottuu. Kunnostustöiden yhteydessä esimerkiksi pensas- ja perennaryhmiä järjestellään uudelleen. Työ pyritään saamaan valmiiksi ensi vuodeksi, jolloin juhlitaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia.

Joensuun valtakunnalliselle sankarihauta-alueelle on haudattu 888 sodissa kaatunutta sankarivainajaa. Heistä noin neljännes on joensuulaisia ja loput siirtoväkeen kuuluvia.