Norjalaisen terveyskampanjan pörröiset maskotit Hitler, Gaddafi ja Kim Jong-il pelottelevat vanhempia pölyn vaaroista

Norjan sydän- ja keuhkoyhdistys LHL on valjastanut diktaattorien näköiset pehmoeläimet lasten astman ja allergian -vastaisen kampanjansa keulakuviksi.

Ulkomaat
Hitler nalle
Kuvakaappaus LHL Astma og Allergi -yhdistyksen Facebook-sivulta.

Norjan sydän- ja keuhkoyhdistys LHL on aloittanut terveyskampanjan, jonka kuvastossa käytetään Adolf Hitlerin, Muammar Gaddafin ja Kim Jong-ilin näköisiä pehmoleluja varoittamaan lasten vanhempia pölyn vaaroista.

Diktaattoreja hyödyntävän kiistanalaisen kampanjan tarkoituksena on muistuttaa vanhempia siitä, että pehmolelut keräävät pölyä, joka on haitallista lasten terveydelle. LHL on toteuttanut kampanjan mainostoimisto Kitchenin kanssa.

– Haluamme ehkäistä astman ja allergioiden kehittymistä keskittymällä lasten makuuhuoneisiin. Tämä kampanja kertoo, kuinka vaarallisia pehmoeläimet voivat olla, jos niitä ei pestä säännöllisesti, kertoo Kitchenin copywriter Bendik Romstad The Local (siirryt toiseen palveluun)-uutissivustolle.

– Pehmolelut voivat olla lapsille yhtä vaarallisia kuin maailman pahimmat hirmuvaltiaat, hän väittää.

Juutalaisjärjestön johtaja paheksuu Hitler-nallea

Tammikuun alkupuolella alkanut kampanja on saanut paljon huomiota Norjassa. Kaikkia kampanjan teema ei miellytä.

Norjan juutalaisyhteisön Det Mosaiske Trossamfundin puheenjohtajan Ervin Kohnin mielestä kampanja voi vääristää käsityksiä historiasta.

Kohnin mukaan jo nyt monet ihmiset epäilevät holokaustia ja Auschwitzin keskitysleirin kaasukammioiden olemassaoloa.

– Hitler oli massamurhaaja, eikä hän ansaitse tällaista huomiota, Kohn sanoi Dagbladet (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

Aftenposten (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa Kohn kysyy, että käytettäisiinkö myös norjalaista joukkomurhaajaa Anders Behring Breivikiä vastaavanlaisessa kampanjassa.

Sosiologi uskoo kampanjan menestykseen

Høyskolen Kristianian rehtorin, sosiologin ja entisen mainosmiehen Trond Blindheimin mielestä diktaattorien esittäminen pehmonalleina on "absurdia ja kammottavaa". Hänen mukaansa juuri siksi LHL:n kampanja on onnistunut.

– Nämä ihmiset olivat massamurhaajia. Kampanja on niin ristiriitainen, että ihmiset näkevät siinä huumoria. Hitler pehmokarhuna tuottaa juuri sen tuloksen, jonka LHL haluaa, Blindheim arvioi Dagbladetille.

LHL:n mukaan lasten astmat ja allergiat ovat nelinkertaistuneet Norjassa 1970-luvulta lähtien. Yhdistys kehottaa vanhempia pesemään lastensa pehmolelut neljä kertaa vuodessa allergioiden ja astman ehkäisemiseksi.