Orpo ministeritapaamisesta: Totesimme, että on löydettävä yhteiset keinot ja ratkaisut

Sisäministeri Petteri Orpo kertoi keskiviikkona eilisistä neuvotteluistaan Venäjän sisäministerin kanssa. Orpon mukaan ministerit sopivat useista yhteistyömuodoista. Tapaamisen pääaiheena oli laittoman maahantulon torjunta.

Kotimaa
Petteri Orpo tiedotustilaisuudessaan.
Sisäministeri Petteri Orpo kertoi keskiviikkoaamuna eilisistä neuvotteluistaan Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin kanssa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tänään keskiviikkoaamuna eilisistä neuvotteluistaan Venäjän sisäministerin Vladimir Kolokoltsevin kanssa.

Orpo totesi tiedotustilaisuudessaan, että keskusteluja käytiin avoimessa hengessä ja "yhteistyöhaluisesti". Päällimmäisenä aiheena oli kumpaakin maata huolestuttava laittoman maahantulon torjunta, hän sanoi.

Totesimme, että meidän on löydettävä yhteiset keinot ja yhteiset ratkaisut.

Petteri Orpo

Ministerit totesivat, että Suomella ja Venäjällä on samanlainen tilannekuva rajatilanteesta ja tuota tilannekuvaa pyritään vahvistamaan molemminpuolisella keskustelulla.

– Totesimme tilannekuvan jälkeen, että meidän on löydettävä yhteiset keinot ja yhteiset ratkaisut.

Suomeen on viime kuukausien aikana tullut Venäjältä noin tuhat ihmistä ilman Schengen-viisumia, Orpo totesi. Kyseessä on hänen mukaansa uusi ilmiö ja Suomi on halunnut tarttua siihen heti.

Ministerit sopivat yhteistyömuodoista

Sisäministerit linjasivat, että järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja terrorismiin kytkeytyvät piirteet muuttovirroissa pitää tunnistaa ja ne on pystyttävä torjumaan. Ei ole kummankaan maan etu, ettei tilanne ole hallinnassa, Orpo sanoi.

Hän kertoi, että eilisessä tapaamisessa sovittiin lukuisista yhteistyömuodoista. Osassa jatketaan työtä, ja joitakin pannaan liikkeelle.

Uuden yhteistyöasiakirjan aikaansaamiseksi jatketaan neuvotteluja.

Petteri Orpo

– Vaikka laitonta maahantuloa voidaan torjua useiden jo olemassa olevien kahdenvälisten sopimusten avulla, kuten rikoksentorjuntasopimusten ja rajajärjestelmäsopimusten nojalla, uuden yhteistyöasiakirjan aikaansaamiseksi jatketaan neuvotteluja.

– Sovimme, että lainvalvontaviranomaisten koordinaatioryhmä, joka välillämme on ollut, kokoontuu pikaisesti ja sen asialistalle otetaan laittoman maahantulon torjunnan lisäksi muita keskeisiä rikoksentorjunnan aiheita.

Orpo: Seuraavia askeleita voi odottaa perjantaina

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tapaamassa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin ylihuomenna perjantaina.

– Uskaltaisin eilisen tapaamisen perusteella sanoa, että voimme odottaa seuraavia askeleita perjantain tapaamiselta, Orpo ennakoi.

Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko vaikkapa itärajan sulkeminen mahdollista. Orpo ei sulkenut tätä pois, vaan vastasi, että erilaisia suunnitelmia pitää olla ja asioihin on varauduttava. Nyt hänen mukaansa ei kannata kuitenkaan kysyä "mitä jos" -kysymyksiä, vaan edetä "askel askeleelta".

Orpo sanoi, että eilisen tapaamisen perusteella sellainen tahtotila, että tilanne pystytään ratkomaan, on hyvä.