Tanskassa ja Ruotsissa ensimmäiset zikavirustartunnat

Ruotsissa ja Tanskassa on tavattu ensimmäiset zikavirustartunnat. Sairastunut tanskalainen mies oli matkustellut Etelä- ja Keski-Amerikassa. Mies voi hyvin ja on päässyt jo kotihoitoon. Hän ei itse voi levittää sairautta.

terveys
El Salvadorin terveysministeriön työntekijä torjuu moskittoja asuintalosta lähellä pääkaupunkia San Salvadoria.
El Salvadorin terveysministeriön työntekijä torjuu moskiittoja lähellä pääkaupunkia San Salvadoria. Zika-virusta on tavattu Karibian ja Latinalaisen Amerikan alueella.Oscar Rivera / EPA

Tanskasta ja Ruotsista on löydetty ensimmäiset zikavirustartunnat. Asiasta kertovat Tanskan yleisradioyhtiö DR ja Ruotsin tiedotusvälineet.

Nuori tanskalainen mies saapui Aarhusin yliopistosairaalaan tiistaina. Hän kärsi influenssaoireista, kuten kuumeesta, päänsärystä ja lihaskivuista.

Sairaalan professori Lars Östergaard sanoo, että miehen vointi on hoidon jälkeen hyvä ja hän on päässyt jo kotiin.

Zikavirus on levinnyt laajalle Etelä- ja Keski-Amerikassa. Viruksen pelätään aiheuttavan vakavia aivovaurioita syntyville lapsille. Sairastunut mies oli matkustellut kyseisellä alueella.

Ruotsissa tehdystä havainnosta ei toistaiseksi ole lisätietoa.

Virus leviää hyttysten piston välityksellä. Potilas ei itse voi levittää sairautta. Aiemmin zikavirustartuntoja on Euroopassa havaittu Britanniassa ja Saksassa.

KORJATTU 27.1.2016 kello 09.35: Korjattu uutistoimisto AFP:n aiemmin välittämä väite siitä, että kyseessä olisi Euroopan ensimmäinen tartunta.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset