1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi on jälleen kansainvälisen vertailun kärjessä – vihreämpi kuin yksikään muu maa

Suomi on maailman huippua ympäristöön liittyvien ongelmien hoidossa, ilmenee kahden yhdysvaltalaisyliopiston ja Maailman talousfoorumin maavertailusta.

luonto
Ulkoilijoita hiihtämässä sankassa lumisateessa Helsingissä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomi on jälleen kerran sijoittunut kärkeen maailman maiden vertailussa. Tällä kertaa verrattiin 180 maan pärjäämistä ympäristöön liittyvissä kysymyksissä, kuten ekosysteemien suojelemisessa ja ihmisten terveyden edistämisessä.

Yhdysvaltalaiset Yalen ja Columbian yliopistot ovat yhdessä Maailman talousfoorumin WEF:n kanssa selvittäneet viime vuosikymmeneltä lähtien joka toinen vuosi maailman maiden suoriutumista näissä ympäristöön liittyvissä kysymyksissä.

2016 Enviromental Performance Index (siirryt toiseen palveluun) -tutkimuksella pyritään antamaan poliittisille päättäjille työkaluja ympäristöön liittyvien ongelmien selättämiseksi. Tutkimuksesta uutisoi Treehugger (siirryt toiseen palveluun)-nettisivusto.

Tämänvuotisen raportin mukaan maailman maat ovat edistyneet useilla eri osa-alueilla: ilmasto- ja energiakysymyksissä, terveysvaikutusten huomioimisessa sekä vesi- ja sanitaatiokysymyksissä.

Eri puolilla maailmaa esimerkiksi puhtaan juomaveden saatavuus ja jätevesien käsittely ovat kehittyneet niin, että niihin liittyvä kuolleisuus on vähentynyt merkittävästi. Vuonna 2000 laskettiin, että noin miljardilla ihmisellä ei ollut saatavilla puhdasta vettä. Nyt luku on laskenut noin 550 miljoonaan.

Myös esimerkiksi elinympäristöjen suojelussa edistytty. Monet maat ovat jo lähellä kansainvälisiä suosituksia maalla ja merellä sijaitsevien elinympäristöjen suojelussa.

Toisaalta tämänvuotinen raportti kertoo, että ilmaston tila on jo niin surkea, että kymmenen prosenttia kuolemantapauksista liittyy ilmansaasteisiin. Peräti 3,5 miljardia ihmistä asuu maissa, joissa ilmansaasteet ovat terveyttä uhkaavalla tasolla. Esimerkiksi juomaveden epäpuhtaudet selittävät vain kaksi prosenttia kuolemista.

Lisäksi lähes neljänneksessä maailman maita ei jätevettä käsitellä lainkaan. Myös monia kalalajeja uhkaa romahdus.

Pohjoismaat pärjäsivät vertailussa

Maavertailun kärjessä on Suomen jälkeen kolme muutakin pohjoismaata: Islanti, Ruotsi ja Tanska. Norjakin on sijalla 17. Kaikki kärkikymmenikön maat ovat Euroopasta.

Suomi selviytyi erityisen hyvin vertailtaessa terveysvaikutuksia, vesi- ja sanitaatiokysymyksiä sekä biodiversiteettiä ja elinympäristöjä.

Kärkimaiden lista on muuttunut täysin edellisestä vertailusta, joka tehtiin kaksi vuotta sitten. Tuolloin Suomi oli sijalla 18 ja viisi parhaiten pärjännyttä maata olivat tällä kertaa kärkikymmenikön yulkopuolelle jääneet Sveitsi, Luxemburg, Australia, Singapore ja Tshekki.

Tällä kertaa muista maista esimerkiksi Yhdysvallat sijoittui 26:nneksi. Venäjä oli sijalla 32 ja Kiina 109. Aivan viimeisiksi sijoittuivat Somalia, Eritrea ja Madagaskar. Koko maavertailu löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Viime vuosina Suomi on menestynyt hyvin monissa kansainvälisissä vertailuissa. Muun muassa koulujamme on arvioitu maailman parhaiksi, äideille Suomi on todettu parhaaksi ja samoin, kun on vertailtu asukkaiden inhimillistä pääomaa.

Korjaus 28.1 klo 13.50: Suomi ei ole edistynyt eniten ympäristö- ja terveysasioiden hoidossa, vaan on muita maita parempi niiden hoidossa.

Lue seuraavaksi