Valtuustoaloite Keminmaassa: Lassilan remontin asemesta oppilaat voitaisiin keskittää keskuskoululle

Valtuustoaloitteessa esitetään, että kunnassa tehtäisiin "kokonaisvaltainen kouluselvitys", jossa harkittaisiin erityisesti se tarvitaanko Lassilassa koulua ollenkaan.

Keminmaa
Keminmaan Lassilan koulu.
Minna Aula / Yle

Keminmaassa tehtiin tiistaina valtuustoaloite kattavan kouluverkkoselvityksen tekemisestä. Aloitteessa halutaan selvittää muun muassa Lassilan koulun remontista luopuminen ja koulun oppilaiden siirtäminen pysyvästi keskuskouluun.

Aloitteen tehnyt Jouni Hast perustelee sitä sillä, että selvityksellä varmistettaisiin se, että kouluverkko palvelee tulevaisuudessakin kuntaa mahdollisimman hyvin ja kustannustehokkaasti.

– Kun Liedakkalan koulun oppilaatkin ollaan siirtämässä Kirkonmäen koulun yhteyteen, niin siinä tuli mieleeen että pitäisikö tätä kokonaisuutta pohtia oikeasti. Että onko meillä nämä koulurakennukset oikeissa paikoissa ja voidaanko niitä yhdistää ja voidaanko toimintoja keskittää esimerkiksi Keskuskoulun yhteyteen rakennettavaan siipeen, Hast pohtii.

Lassilan koulussa on todettu laajaa remonttia vaativa sisäilmaongelma. Koulussa on noin 250 oppilasta.

Selvitys estäisi virheinvestoinnin

Aloitteentekijät perustelevat esitystään Lassilan koulun peruskorjauksen korkeilla kustannuksilla sekä keskittämisestä tulevilla säästöillä henkilöstömenoihin.

– Tässä kuitenkin veronmaksajien rahoja nyt käytetään miljoonia, niin että se tehtäisiin järkevästi ja suunnitelmallisesti ettei taas rykästä jonnekin muutamaa miljoonaa ja taivastella sitten, että olisi pitänyt tehdä toiseen paikkaan.

Hast ei osaa kertoa esimerkkiä tapauksesta, jossa Keminmaassa olisi tehty myöhemmin virheeksi osoittautunut kouluinvestointi.

"Liedakkalalla ei ole tekemistä tämän kanssa"

Hast kiistää myös, että kouluverkkoselvityksen taustalla olisi kunnassa pitkään jatkunut katkera kiista Liedakkalan koulun lakkauttamisesta.

– Ei tällä ole mitään tekemistä sen kanssa.

Kunta on viime vuosina kaavoittanut runsaasti omakotitontteja Lassilan koulun lähialueelle Pörhölänkankaalle. Hastin mukaan koulun mahdollinen lakkauttaminen ei välttämättä vähentäisi alueen vetovoimaa uusien asukkaiden silmissä.

– Sanotaan näin, että asuinaluehan on tosi hyvä, viihtyisä ja edullinen kustannuksiltaan ja hyvä rakentaa. Toisaalta Keskuskoulun ja Lassilan etäisyys on 2,6 kilometriä. Lassilan aluehan on houkutellut ihmisiä, perheellisiä ja perheettömiä, Hast sanoo.