Tiedätkö, mikä on desakralisaatio? Se pyyhkii kirkosta pyhän

Desakralisaatiolla tarkoitetaan kirkollista toimitusta, jossa vihitty kirkko tai kappeli otetaan pois käytöstä. Muun muassa alttari tyhjennetään, ja esineistö viedään kulkueessa pois rakennuksesta. Suomessa toimituksia on tehty vain kourallinen.

ilmiöt
Risti kirkon katolla.
Petri Aaltonen / Yle

Desakralisaatio tehdään silloin, kun kirkkoa tai kappelia ei enää käytetä siinä tarkoituksessa, johon se on vihitty. Taustalla voi olla rakennuksen purkaminen, myyminen tai vuokraaminen muuhun käyttöön.

Desakralisaatio on tehty esimerkiksi Lappeenrannassa vankilakirkossa vuonna 2011. Sekä kirkon että Konnunsuon vankilan lakkauttaminen oli yhteisölle suuri muutos.

– Tilaisuus oli kanava luopumisen käsittelylle. Siellä oli aika paljon surua ja hämmennystä. Toisaalta kuitenkin kiitollisuutta, koska tilalla oli ollut monelle suuri merkitys, muistelee Ari Riuttaskorpi, joka työskenteli Konnunsuon vankilan vankilapastorina vuosina 2004–2011.

Symbolinen esineistö viedään pois

Desakralisaatio voidaan tehdä esimerkiksi tilassa viimeistä kertaa järjestettävän ehtoollisjumalanpalveluksen yhteydessä. Tilaisuuden luonne vaikuttaa tekstien, virsien ja rukousten valintaan.

Konnunsuon entisen vankilan pihamaa.
Konnunsuon entisen vankilan pihamaa. Kuvassa keskellä kirkko, joka desakralisoitiin eli epäpyhitettiin vankilan sulkemisen myötä. Risti ja muut uskonnolliset tunnukset poistettiin rakennuksesta, kun se lakkasi olemasta kirkko. Nyt pihaa ympäröivissä rakennuksissa toimii vastaanottokeskus. Kuva Konnunsuon vankilamuseosta.Mari Lukkari/Yle

– Alttarin riisuminen on tärkeää. Kaikki sen symboliikkaan kuuluva esineistö ja vaatteet viedään pois. Tämä tehdään yleensä tilaisuuden lopussa hyvin arvokkaasti kulkueessa, kertoo kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja Pekka Rehumäki.

– Se on symbolina erittäin vahva ja puhutteleva, hän jatkaa.

Toimitus on Suomessa harvinainen

Rehumäki on kuullut desakralisaatioista lähinnä muualta maailmasta: esimerkiksi Länsi-Euroopan katolilaisista maista, Saksan protestanttisista kirkoista sekä Englannista anglikaanisista kirkoista.

– Tietojeni mukaan Suomessa ei ole otettu yhtään varsinaista kirkkorakennusta pois käytöstä tällä tavalla. Muutamalle kappelille toimenpide on sen sijaan tehty, Rehumäki sanoo.

– Olen 30-vuotisen urani aikana törmännyt deksakralisaatioon kuin muutaman kerran. Eli hyvin harvinaisesta ilmiöstä on kyse, toteaa puolestaan kirkkohallituksen vs. kirkkoneuvos Kari Kopperi.

Rehumäen mukaan desakralisaatioon liittyvä päätösvalta on seurakunnalla. Asiaan tarvitaan kuitenkin vahvistus tuomiokapitulilta.

– Tähän ei ole vielä erityistä menettelyä. Ohjeistus olisi kuitenkin syytä antaa, koska mielestäni piispa tai tuomiorovasti tulisi kytkeä jollakin tapaa toimitukseen. Erityisesti silloin, kun varsinainen kirkoksi vihitty rakennus joudutaan ottamaan pois käytöstä.