1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Teollisuus rypee heikossa suhdannetilanteessa – Luxemburg ja Kreikka samassa alhossa

Suomen yritysten heikosta taloususkosta kertoo esimerkiksi se, että vähittäiskaupan luottamus oli joulukuussa EU-maiden heikoin.

EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila Kuva: Emmi Tulokas / Lehtikuva

Toisin kuin kuluttajat, yritykset eivät vieläkään jaksa luottaa talouteen.

Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisee kuukausittain luottamusindikaattoreita, jotka kuvaavat yritysten suhdannetilannetta.

Lähikuukausien kehitys on vaatimatonta eritoten teollisuudessa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuuden heikko vaihe jatkuu, vaikka indikaattori nousikin joulukuun -11:stä -9:ään. Pitkäaikainen keskiarvo on paljon korkeampi eli +1. Luottamus on EU-maiden kolmanneksi matalin, kun perää pitävät Luxemburg ja Kreikka. Vahvinta luottamus tulevaan on Ruotsissa ja Espanjassa.

Rakentamisen indikaattori heikkeni yllättäen, vaikka suuntaus on ollut jo vuoden nouseva. Nyt tipahdettiin -1:stä -12:een. Silti rakentamisen luottamusindikaattori on Suomessa vahvempi kuin EU:ssa keskimäärin.

Palvelualoilla luottamus kohenee pikkuhiljaa: nyt +9:stä +11 pisteeseen.

Vähittäiskaupan indikaattori nousi tammikuussa -12:sta -3:een. Suomen vähittäiskaupan luottamus oli joulukuussa EU-maiden heikoin.