1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Elektronisen urheilun mestari: Koulukiireitä ja Korean-matkoja

Lukiolaispoika liikuttaa kokonaisia armeijoita, ja tähtäimessä on miljoonia euroja.

urheilu
Joona Sotala ja Joona Leppänen
Suomeen on perustettu ensimmäinen tietokonepelaamisen ammattilaisjoukkue, jonka jäsenet saaavat kuukausipalkkaa pelaamisesta. Joukkueen manageri Joona Leppänen kertoo toiminnasta. Tapaamme myös maailmalla menestyneen pelaajan Joona Sotalan, joka voitti äskettäin kultaa elektronisen urheilun MM-kisoissa Koreassa.

Joona "Serral" Sotala tuli tiistaina koulusta kello 16.40. Lukiolainen heitti repun nurkkaan ja avasi nopeasti koneensa: Starcraft-turnaus alkoi 16.50. Opiskelun ja vakavan pelaamisen vuorottelu on Sotalalle arkea. Strategiapeli vaatii jatkuvaa harjoittelua ainakin kuusi tuntia päivässä.

Pinnistely ei ole mennyt hukkaan. Sotala voitti joulukuussa elektronisen urheilun liiton järjestämissä MM-kisoissa kultaa. Etelä-Korean Soulissa saavutettu voitto tuli StarCraft II: Legacy of the Void (siirryt toiseen palveluun) -pelissä.

Pelaaja keskittyy Starcraftissa suoritukseensa yleensä yksin. Yksi peli kestää keskimäärin vartin. Turnauksissa pelataan esimerkiksi viiden peräkkäisen pelin sarjoja ja enemmän voittoja saavuttanut on paras.

– Starcraft 2:ssa keskitytään ekonomiaan sekä teknologian ja armeijan kanssa tasapainotteluun. Kun teen, mitä osaan, se ei jännitä minua. Ikinä ei ole ollut ongelmia pelaamisen paineista, Sotala kuvailee Ylen aamu-tv:ssä.

Paineita voisi elektronisella urheilijalla olla paljonkin, sillä kansainvälisten kilpailujen palkintosummat ovat jopa miljoonia euroja. Ja tälläkin alalla puhutaan dopingista.

– Olen osallistunutkin dopingtestiin. Pelatessa ei saisi käyttää rauhoittavia lääkkeitä. Tiedän kyllä parikin, jotka ovat käyttäneet, Sotala sanoo.

Joona Sotalan rikastuminen e-sportsin avulla on vasta alussa, mutta pelaamisesta tulee jo palkkaa sponsorirahojen muodossa.

Lukion ja tietokoneurheilun yhdistelmä on omiaan vetämään jumiin niin hartiat kuin alaselän. Sotala on löytänyt piristeen.

– Aloin loppuvuodesta käydä kuntosalilla. Olo on virkeämpi ja saan paikat paremmin liikkeelle.

Lue seuraavaksi