Vaarallisten jätteiden varastoinnista pohjavesialueella syytteet kahdelle

Kaksi Orimattilassa toimineen Kromipinnan johtoportaan henkilöä on saanut syytteet ympäristön turmelemisesta. Heidän epäillään aiheuttaneen vaaraa pohjavedelle, koska yhtiön kiinteistölle oli jätetty tonnikaupalla vaarallisia jätteitä.

Kotimaa

Reilut kaksi vuotta sitten konkurssiin menneen Kromipinnan ympäristön turmelemisjutun oikeuskäsittely on alkanut valmisteluistunnolla.

Syyttäjä vaatii yhtiön toimitusjohtajalle ja ympäristövastaavalle rangaistusta vaarallisten jätteiden varastoinnista tärkeällä pohjavesialueella olevalla kiinteistöllä.

Haastehakemuksen mukaan Orimattilassa toimineen Kromipinnan kiinteistöllä on säilötty yhteensä 221 tonnia vaarallisia jätteitä kuten pintakäsittelyliuoksia ja muita kemikaaleja.

Syyttäjä katsoo muun muassa, että jätettä on hylätty kiinteistölle ilman ympäristölupaa ja asianmukaisia varoaltaita. Kromipinta ei ollut myöskään rakentanut kemikaaliavarastoa.

Hämeen Ely-keskus ja konkurssipesä ovat jutussa asianomistajina.

Yhtiön konkurssin takia jätteiden pois vienti jäi veronmaksajien kontolle. Kuluja kuskauksesta kertyi valtion maksettavaksi noin 220 000 euroa.

Kromipinnan toimitusjohtajalle syyttäjä vaatii liiketoimintakieltoa sekä ehdollista vankeutta ja toiselle syytetylle ehdollista vankeutta.